Освен плажни емоции и игри за децата, лятото носи и

...
Освен плажни емоции и игри за децата, лятото носи и
Коментари Харесай

Диета ускорява лечението на летните инфекции при децата

Освен плажни страсти и игри за децата, лятото носи и опасности от вирусни и бактериални инфекции, които постоянно протичат с висока температура, стомашно разстройство, гадене, безапетитие и повръщане. Обикновено недоволствата се появяват ненадейно и изненадват фамилията. Притеснението е изключително огромно, когато се разболее малко дете от 0 до 3 годинки, споделя педиатърът доктор Веселина Димова, завеждащ Педиатрично поделение на Болница "Тракия ".

Малките деца по-лесно се обезводняват, отпадат, при висока температура може да се следят и фибрилни гърчове, които също хвърлят родителите в суматоха, а тя е неприятен консултант.

На първо място родителите би трябвало да овладеят високата температура. Ако тя е над 38,5 - 40 ̊С се ползват физикални способи - обтриване с влажна забрадка. Ако това не помогне, се прибягва до душ с по-хладка вода, студени компреси или лед на магистралните съдове и се употребяват нормалните антипиретици.

Ако детето повръща, по-удобно е използването на антипиретик под формата на свещички, а при диария по-уместно е потреблението на перорални форми - сироп, капки, суспензия или таблетки. При упорита температура с дълготрайност над 3 дни детето би трябвало да бъде прегледано от доктор, с цел да откри повода и да се стартира уместно лекуване.

Болното дете по предписание губи вкус и това е един от защитните механизми на човешкия организъм. И въпреки всичко, даже когато боледува, човек би трябвало да се храни. В това отношение родителите позволяват две съществени неточности – не дават на детето нищо за консумация от боязън, че то още веднъж ще повърне или ще получи разстройство, или назад – упорстват то да приема обилни количества храна с вяра да подсилят организма му.

Подобни крайности са неправилни, споделя доктор Димова. Основният ключ към началото на оздравителния развой е премерената хранителна диета. Погрешно е да не се дава нищо на детето, тъй като учестените дефекации и повръщания обезводняват организма му.

При кърмачетата е обикновено да има до 5 дефекации на ден, само че стигнат ли 10–15 и повече, обезводняването е неизбежно. Родителите би трябвало деликатно да дават вода на детето – по лъжичка на няколко минути. Може във водата да се разтворят закупени от аптеката прахчета за компенсиране на елекролитните загуби на организма.

Погрешно е вместо вода в този миг да се дават натурални сокове, пюрета, мляко, пасирани плодове или зеленчуци, тъй като те единствено ще раздразнят още повече възпалената от вируса лигавица. Болното дете би трябвало да се зарежда с дребни количества храна, която не съдържа целулоза, не е мазна или сладка.

В първите дни на заболяването е противопоказно и месото. Препечен самун, картофи, ориз, за бебетата лечебни каши или безлактозни млека, са подобаващата диета. По-късно може последователно да се разшири с бяло пилешко месо и пилешки бульон. Щадящата храна успокоява перисталтиката.

"Очакванията на родителите са още при започване на лекуването болното дете ненадейно да възвърне апетита си. Трябва да бъдем премерени в тези наши упования ", споделя доктор Димова. Всяка по-голяма доза храна, всяко принуждение връща обстановката в изходно състояние.

Неправилното лечение може да удължи ентероколитните недоволства със седмици, даже температурата и другите признаци да са към този момент повлияни. Причината е, че чревната лигавица е повредена и не може да понесе огромно натоварване.

В другите страни честотата на вирусните и бактериалните ентероколити е друга. У нас причинителите са най-много вирусни и по-рядко бактериални. Най-честите вирусни инфекции са: ентеровируси (коксаки А и Б, ехо) през лятото, до момента в който ротавирусите и аденовирусите се срещат през зимата и спорадично целогодишно.

Причинители на бактериалните ентероколити могат да бъдат шигела, салмонела, ентеропатогенни ешерихия коли. Могат да бъдат паразитни инфекции, като ламблиаза. Лятната диария може да е резултат на хранително отравяне от токсините на бактерия като Staphylococcus aureus при нечиста и погрешно съхранявана храна.

Друга съществена неточност е да се изписват антибиотици при лекуване на вирусните инфекции. "Антибиотиците не повлияват вирусните летни инфекции, а могат да доведат до дисбиоза и да влошат положението на болния ", споделя доктор Димова.

По клиничната картина на болното дете един умел доктор може да се ориентира дали е нужно да изпише антибиотично лекуване или не. При нужда се организират и проучвания за по-точна диагноза. Продължителната приложимост на антибиотици може да предизвика антибиотик-асоциираната диария.

Децата най-често се заразяват посредством мръсни ръце, неизмити плодове, непълен надзор върху приготвянето и съхранението на храната, а не тъй като сме отишли на море, планина, както нормално си мислят родителите.

"Дали детето е в детската градина, в учебно заведение или у дома, ръцете би трябвало да се измиват или дезинфекцират постоянно. Малките деца имат навика да опознават света посредством лапане. Всяка нечиста играчка, повърхнина, контакт с болно дете, е метод за предаване на инфекцията ", споделя доктор Димова.

Завеждайки детето в епидемиологичен интервал в детски ъгъл, на плаж, на басейн или на място със скупчване на доста хора, неизбежно го слагаме в среда с нараснал риск от заразяване. Това не значи, че не би трябвало да вървим с деца на отмора, само че би трябвало да им осигурим съответни битови условия, добра хигиена, наложителен режим - без инцидентни хранения на плажа със инцидентно закупена кифла или царевица, която не е ясно в какъв съд, с каква вода е варена, с до каква степен чисти ръце е пипана и по какъв начин е съхранявана.

Спазвайки тези правила човек по-трудно ще се разболее. Антибактериалните гелове за дезинфекциране на ръцете са също от изключителна изгода, изключително при пътешестване, поучава експертът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР