Освен осигуряването на контрол върху въздушното пространство на Украйна и

...
Освен осигуряването на контрол върху въздушното пространство на Украйна и
Коментари Харесай

Експерти: До часове Москва ще пробва да спре ТВ, интернет и тока в Украйна

Освен обезпечаването на надзор върху въздушното пространство на Украйна и ракетните удари идната стъпка на Москва ще бъдат хакерски атаки, с които ще се направи опит за прекъсване на украинските малките екрани и интернет, предвижда пред Нова телевизия специалистът по сигурност и някогашен министър на защитата Тодор Тагарев.

Чуждите медии в Украйна към този момент изпитват проблем с интернет връзките. Би Би Си заяви, че в сряда страната е станала обект на голям брой хакерски атаки от напълно друго равнище. Те са били ориентирани към уеб сайтове на украински банки и държавни институции.

Експерти се тормозят, че може да се стигне и до опити за преодоляване на сериозна инфраструктура, които имат капацитета да осакатят инфраструктурата, засягайки водоснабдяването, електричеството и телекомуникационните услуги.

Европейският съюз към този момент заяви, че е изпратил екип за отговор на кибер офанзивите. Украйна пък разгласи, че държавното управление готви да трансферира чувствителни данни на аварийни сървъри, ако съветски сили овладеят столицата Киев. Според специалисти промяната на режима в Украйна е една от главните политически цели на Путин.

Тодор Тагарев: Никой не знае до каква степен ще стигне войната

" Всяка война стартира с политически цели и се подчинява на политиката, само че сега, в който към този момент е почнала, има лична логичност и няма по какъв начин да предвиждаме по какъв начин тъкмо ще се развие тя ", сподели Тагарев

" Г-н Путин не би имал нищо срещу да овладее цяла Украйна и да продължи, само че съгласно мен първостепенните му цели са първо да откри сухопътен кулоар сред така наречен републики и Крим, т.е. Крим да е обвързван сухопътно с Русия. След по-късно ще работи съгласно развиването на обстановката. Може да се опита да завземе половин Украйна, може да се опита да завземе цяла Украйна. В момента допускам, че той не възнамерява излизане на обстановката отвън границите на Украйна ", счита Тагарев.

Експертът чака в идващите часове опит на Русия да овладее осведомителното пространство, да спре излъчването на украинските медии – малките екрани и интернет и да наложи своето виждане в осведомителното пространство. " Само по този начин тя може да реализира своите цели. Дали ще успее зависи единствено от това до каква степен са готови украинците да защитят тази инфраструктура и тези услуги. Стана ясно, че Съединени американски щати и НАТО няма да подкрепят Украйна с войски, само че във връзка с сигурността ще окаже нужната помощ, с цел да не се случи това ", сподели Тагарев.

Според него първоначално Путин ще се старае да минимизира човешките жертви.

За НАТО първият въпрос е по какъв начин да се помогне на Украйна, а вторият е по какъв начин да се укрепи Източният фланг. Мощни наказания и оптималната поддръжка на Украйна – това би трябвало да е незабавният отговор на съветските дейности съгласно Тагарев.

По думите му хипотезата от последните седмици за коалиция на искащите без решение на НАТО - за сключването на съюз сред Англия, Полша и Украйна, ще остане като последна опция – при доста жертви или в случай че съветската войска пресече Днепър и тръгне към Западна Украйна.

Ген. Съби Събев: Военната интервенция ще е широкомащабна

" Очаква се военната интервенция в Украйна да е широкомащабна ", съобщи пред Нова телевизия специалистът по сигурност ген. Съби Събев.

По думите му това е една безразсъдна експанзия против Украйна.

Възможно е отделяне на Украйна от Азовско море и то да стане съветско, сподели Събев.

" Считам, че НАТО през днешния ден ще вземе съответните решения и че Турция ще поддържа Украйна. Възможна е доставка на нови оръжия и доброволци, които да вземат участие във войната”, сподели още генералът. И добави, че за страната ни има риск, в случай че се развият по-мащабни интервенции и в Черно море ", разяснява специалистът.

" Очаквам остра интернационална реакция и наказание на Русия. Тя ще бъде оповестена като страна агресор в 21 век. Очаквам тежки последици и за самата съветска държава”, заключи генералът.

Николай Ненчев: Това е огромна военна акция

" Още през днешния ден би трябвало да се вземе решение за укрепване на батальона на НАТО. Очевидно се касае не просто за местна експанзия, а за огромна военна акция. Министерски съвет би трябвало да предложи на Народно събрание проект за действие”, съобщи някогашният боен министър.

" Очевидно спорът ще се задълбочи. Надеждата е той да не се разрасне отвън рамките на Украйна. Това наподобява все по-малко вероятно”, сподели още Ненчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР