Освен непосредствената заплаха за хората, хванати в капан от причинените

...
Освен непосредствената заплаха за хората, хванати в капан от причинените
Коментари Харесай

Призракът на болестите витае в наводнените от бурята "Харви" райони в САЩ

Освен непосредствената опасност за хората, хванати в капан от породените от бурята " Харви " наводнения, водите са нечисти от отходните канали, което поражда сериозна заплаха за здравето на засегнатото население, от време на време за години напред. Ако сегашните старания са съсредоточени върху евакуацията, с цел да няма удавени, ударени от ток или получили хипотермия хора, в дълготраен проект картината може да е по-трагична поради големите количества нечисти води, залели улици, къщи и офиси в цели квартали, акцентират специалистите.

Когато толкоз обитаем град като Хюстън (четвърти в Съединени американски щати с 2.3 милиона жители) бива наводнен, замърсяването става част от заплахата, изясняват те. " Има отходни води, какви ли не пестициди, боклуци, хербициди, токсини с незнаен за нас генезис и всичко това се смесва ", изяснява Ранит Мишори, общопрактикуващ доктор и учител в медицинския факултет на Джорджтаунския университет.

" Тези води може да бъдат инфектирани със стотици типове бактерии и разнообразни вируси ", отбелязва той. Хората може да се разболеят даже единствено минавайки през наводнените региони, в случай че имат рана или драскотина. " Главният риск е изливането на отходни води и бактериалните инфекции ", акцентира Хауард Селинджър, учител по обща медицина в медицинския факултет на университета " Куинипиак ".

Възможно е също нечистите води да попаднат в мрежата за доставяне с питейна вода, увеличавайки риска от заразяване и от холера. Тази болест, характеризираща се с остра диария, визира сред 3 и 5 милиона души и предизвиква гибелта на към 100 000 души по света годишно.

Въпреки че промишлено развити страни като Съединени американски щати са релативно пощадени, по данни на Американските центрове за надзор върху заболяванията (Centers for Disease Control) от 10 години заболяването е в нахлуване.

" Разпространяването на холерата е една от най-големите рискове след всяко естествено злополучие, още повече след вихър ", споделя Робърт Глатър, доктор в незабавното поделение на нюйоркската болница " Ленъкс хил ". " Холерата е мощно заразна и може да се съобщи от човек на човек посредством инфектирани фекалии, след усвояване на нечисти води или посредством храна, инфектирана с бактерията вибрио холера (vibrio cholerae) ", разяснява той.

Фотогалерия: Нивото на водата в Хюстън продължава да се повишава поради урагана "Харви " >

Холера, лептоспироза, травматизъм

Изследвания, осъществени след голям брой наводнения по света, са посочили също пикове на лептоспироза - болест, която се предава посредством урината на гризачи, свине и коне, и може да бъде смъртоносна. Бактерията може да проникне в тялото през кожата, лигавиците или да бъде погълната при пиянство на вода. Симптомите може да се проявят единствено след два дни или след четири седмици и в началото наподобяват на грип, с тресчица, тръпки и повръщане. Впоследствие при някои заболели положението се утежнява, наранени биват черния дроб или бъбреците, развива се менингит.

" Най-уязвими са възрастните хора и децата, те са първите жертви ", акцентира доктор Мишори. Болестите се предават и при миене със инфектирана вода. " След наводняване е извънредно значимо водата за хигиенични потребности, за миене на зъбите или за пиянство напълно да се преварява. В такива обстановки бутилираната вода е най-сигурна ", отбелязва доктор Глатър.

Към тези заболявания се прибавя евентуалният травматизъм след насилствена евакуация, престояване във краткотрайни убежища и загуба на цялото имущество, като той може да продължи години след бедствието.

Отровен плесен

Капацитетът на лечебните заведения постоянно бързо се запълва, което затруднява достъпа до съществена здравна помощ. През седмиците и месеците след бедствието в подгизналите здания се развива плесен, който може да бъде токсичен и да аргументи всевъзможни здравословни проблеми.

" Една от последствията от урагана " Катрина ", опустошил Ню Орлиънс през 2005 година, беше мухълът, който остана доста, доста време в учебните заведения и другите здания ", споделя Мишори.

Заразни заболявания като зика и западнонилската тресчица също може да се разпространят през идващите седмици с увеличението на комарите, привлечени от придошлите води за размножаването си. Според многочислени проучвания за дълготрайните последствия за здравето на този жанр бедствия с отдръпването на водите борбата едвам стартира. " Повечето от тях демонстрират, че година по-късно нивото на смъртност в потърпевшите градове е доста по-високо, както и това на инфарктите и инсултите, отбелязва доктор Мишори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР