Освен как да бъдат решени дългогодишните проблеми, бяха обсъдени и

...
Освен как да бъдат решени дългогодишните проблеми, бяха обсъдени и
Коментари Харесай

Кръгла маса от експерти и политици обсъди висшето образование в Бургас и региона

Освен по какъв начин да бъдат решени дългогодишните проблеми, бяха разисквани и значими тематики, по които да се работи в бъдеще за превъзмогване на демографската злополука

На кръгла маса, проведена от ректора на на Бургаския държавен университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” проф. доктор Христо Бозов, министри, народни представители, кмет, общински съветници и преподаватели от университетския състав на ВУЗ-а разискаха проблемите с висшето обучение в Югозападния район и сложиха въпроси за тяхното решение.

На събитието присъстваше зам.-министъра на образованието и науката акад. Николай Витанов, ръководителят на комисията по образованието и науката към Народното събрание - депутатът от Има Такъв Народ доцент доктор Силви Кирилов, зам.-председателят на същата комисия - националният представител от ПП-ДБ акад. Николай Денков, ръководителят на КНСБ проф Лиляна Вълчева, доктор Илко Семерджиев - ръководител на Съвет на настоятелите към университета, кметът на община Бургас Димитър Николов и заместникът му с сектор Образование, опазване на здравето, обществени действия и юношески политики Михаил Ненов, ръководителят на Постоянната комисия по просвета, нововъведения и оперативни стратегии към Общински съвет проф. Севдалина Турманова, общински съветници, ректорът на Бургаския свободен университет проф. доктор Милен Балтов и други.

Дискусията стартира с презентация от страна на ректора на Бургаския държавен университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” проф. доктор Христо Бозов, който показа пред гостите настоящото положение на висшето образователно заведение и ги срещна със свършеното през годините. Той регистрира, че Университетът има 18 професионални посоки и 134 специалности, като все още в него се образоват 3251 студенти. Броят на новопостъпилите за предходната година е бил 1100, до момента в който на дипломиралите се - 1395. Това е сериозен растеж по отношение на миналата 2022-2023 година Бозов благодари на народните представители от 2-ри МИР-Бургас за битката им, обвързвана с бъдещото освноваване и създаване на Факултет по фармация, като означи, че със средствата, обезпечени с „ поправката Бургас ” в миналата актуализация на държавния бюджет, е направен цялостен план за новата постройка, която наподобява повече от впечатляващо.
 Ректорът на Бургаския държавен университет " Проф. доктор Асен Златаров " проф. доктор Христо Бозов презентира значими акценти от развиването на ВУЗ-а пред гостите
След презентацията му кметът Димитър Николов разкри любопитна вест - Общината и управлението на Бургаския държавен университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” работят интензивно освен по основаването и акредитацията на въпросния факултет по фармация, само че и подобен по дентална медицина - нещо, което в регионалния център и в Югоизточния район като цяло в никакъв случай не е имало.



„ Осем години бяха нужни да разберем дали въобще ще можем да създадем Медицински факултет в Бургас. Това е ужасно дълъг интервал и се надявам в този момент да е по-лесно за този по фармация. Стартирахме и една сериозна наша упоритост - построяването на студентски кампус, което е доста значимо за нас, тъй като без качествени условия няма по какъв начин науката да се осъществя елементарно ”, сподели Николов.
 Кметът на община Бургас Димитър Николов разгласи историческа вест - Бургас ще има Факултет по дентална медицина
Той акцентира още на обстоятелството, че Община Бургас е единствената измежду всичките 265 общини в страната, която отделя годишно огромни суми от бюджета за финансиране на висшето обучение. По думите му това е решение, което способства доста за развиването на бакалавърските и магистърските стратегии, както и за откриването на няколко значими за региона филиали точно в Бургас.

 „ Само в Бургаския държавен университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” тази година отчитаме растеж на студентите от 500-600 по отношение на предходната година. Ако запазим този тренд и увеличим скоростта имаме голям късмет да преборим най-малко малко демографската злополука, пред която сме изправена. Това е един от възможностите ни. В същото време знам какъв брой доста ни се пречи и какъв брой доста от нашите преписки се „ бутат под бюрата ”, тъй като някой си мисли, че по този начин Бургас щял да изпревари други градове. Ние не се състезаваме с никого. Подаваме ръка на всеки и в случай че някъде сме сбъркали, извиняваме се ”, акцентира кметът Димитър Николов.
 Кръглата маса бе инициирана от проф. доктор Христо Бозов и събра основни за образованието фигури в една зала, с цел да се намерят решения на съществени проблеми
Бившият министър председател, част от ротационния кабинет сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ акад. Николай Денков, който все още е ръководител на комисията по образованието и науката към Народното събрание, презентира забавни данни за висшето обучение в страната. Той напомни за Картата на висшето обучение, която бе направена преди няколко години с задачата да покаже ясна картина за това къде има проблеми. „ През последните години Бургаският държавен университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” се развива и преобразява, и това е несъмнено, и похвално. Но още през 2021 година стана ясна една притеснителна наклонност. На въпросната Национална карта на висшето обучение в Република България излезе изненадващата информация, че с изключение на в Северозападния район, където се очакваше да има проблем, подобен има и в Югоизточния. И в действителност малко хора си дават сметка какъв брой сериозен е този проблем ”, стартира изявлението си акад. Николай Денков.
 Акад. Николай Денков напомни за Националната карта на висшето обучение в България и подчертава върху това, че Югоизточния район има доста капацитет за развитие
Той разкри статистически данни. Средният индикатор за страната във връзка с това какво е съотношението сред какъв брой приключили приблизително обучение не престават с висше обучение е 2 към 3 - т.е. от трима приключили, двама не престават. За Югоизточния район обаче той е два пъти по-нисък - от всеки трима, един продължава.

В същото време междинният коефициент за наетите лица с висше обучение за всички райони в страната е 0.8, а в Бургас - 1.2. „ Това основава проблеми за развиване на бизнеса и попълнване на експерти. В същото време обаче показава, че има какво да се развива с висшето обучение в Бургас и по тази причина имате цялостна поддръжка от наша страна ”, регистрира националният представител акад. Николай Денков.

Проф. доктор Христо Бозов пък загатна, че може би не е неприятна концепция висшето обучение в Бургас да се развива и в областта на изкуството, тъй като самият град е изпълнен с художници, поети, артисти и актьори, които са неизменима част от културата на района.
 Акад. Николай Витанов - зам.-министър на образованието и науката съобщи, че страната е компактно зад концепциите за развиване на висшето обучение в направление медицина в Бургас и региона
Зам.-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов разгласи, че наличието му на форума, проведен от Бургаския държавен университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” е показателно за това, че страната поддържа тези хрумвания. „ Впечатлен съм какъв брой бързо се развива университета ”, отсече той и разгласи, че е зад всички хрумвания, свързани с развиването на образованието в направление медицина.
 Проф. доктор Милен Балтов - ректор на Бургаския свободен университет, разгласи за прелестна самодейността на Община Бургас да отделя годишно средства за финансиране на висшето обучение и посочи, че това би трябвало да се прави на национално ниво
Ректорът на Бургаския свободен университет проф. доктор Милен Балтов също се включи в полемиката. Той разгласи, че политиката на Община Бургас да финансира висшето обучение е нещо, което би трябвало да се направи на национално равнище. „ За 33 години в Република България не се стигна до разбирането, че ползите на бизнеса би трябвало да са водещи. Този въпрос остава неуреден у нас, а решен в страни като Унгария, Русия, Казахстан. Нуждите на бизнеса и тези на студентите би трябвало постоянно да са в центъра на вниманието и на финансирането. Това е сполучливият модел, който Община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов разбра и почитам това ”, съобщи той.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР