Освен горещи емоции, летният сезон крие и сериозни рискове за

...
Освен горещи емоции, летният сезон крие и сериозни рискове за
Коментари Харесай

Какво да правим при топлинен удар?

Освен горещи страсти, летният сезон крие и съществени опасности за здравето, най-опасният от които е така наречен топлинен удар. Какво да вършим при топлинен удар и по какъв начин да се предпазим от него?

Топлинният удар, или още инсолация, е най-тежката форма на хипертермия при хората. При него са нарушени терморегулаторните процеси в тялото и организмът създава повече топлота, в сравнение с може да отдаде. Обикновено това се случва, когато човек е изложен дълго време на по-високи температури от естествените.

Вследствие на топлината тялото се загрява толкоз бързо, че потта, чиято съществена цел е да охлажда организма в сходни обстановки, не може да контролира телесната температура и тя стига до сериозните 40 градуса. При потенето се губи и доста количество минерални соли. Топлинният удар е животозастрашаващ, по тази причина през лятото, когато е и най-рисковият сезон, би трябвало да внимавате двойно повече.

Причините за топлинен удар може да са няколко. От една страна, продължителното излагане под слънчевите лъчи са задоволително изискване освен за леки етапи на слънчасване, само че и за инсолация - да вземем за пример когато сте дълго време на плажа в рисковите часове от 12 до 16 ч. или когато сте навън без шапка в най-горещите дни.

Друга допустима причина е дехидратацията, която може да бъде провокирана както от топлото време, по този начин и от незадоволителната консумация на вода в горещините. Когато на тялото не му доближава вода, то взема „ дозата “ си от състава на кръвта, при което размерът на кръвта понижава, процесите в тялото се забавят, в това число и потенето, належащо за изстудяване на организма.

От топлинен удар сте застрашени и когато се намирате в регион с по-висока мокрота. Водата, с която е кондензиран въздухът, попада върху кожата и пречи на потта да се изпари, в резултат на което телесната температура се повишава.

До инсолация може да се стигне и при постоянно уриниране, провокирано от забележителна консумация на алкохол, бира, кафе.

Симптомите на топлинния удар са познати на всички, минали и през по-леките етапи на слънчасването. Започва се с главоболие, световъртеж и гадене. На досег кожата е по-суха от елементарното. Пулсът е интензивен, а лицето - пребледняло от свиването на кръвоносните съдове. В крайните случаи се стига до халюцинации, настъпателност, припадъци и гърчове, които при несвоевременно взети ограничения могат да доведат до гибел.

Оказване на първа помощ

Най-важният въпрос е какво да вършим, в случай че към нас има някой, който е станал жертва на топлинен удар. Докато чакате колата за спешна помощ да пристигна, се погрижете за болния. Човекът наложително се мести на сенчесто и по-хладно място, като тялото се оставя легнало. Излишните облекла се махат и тялото стартира да се облива със студена вода.

На челото се поставят кърпи с лед, чиято цел е намаление на телесната температура. Желателно е да не увивате тялото в мокри кърпи, тъй като в някои случаи по-стегнатите ледени компреси се трансформират в изолираност и също пречат на възобновяване. Докато охлаждате тялото и в случай че потърпевшият е в схващане, давайте му да пие вода, с цел да преустановите процеса на дехидратация.

През лятото не излизайте в рисковите часове от 12 до 16 ч., а през останалото време се движете наложително с шапка.

Винаги носете бутилка с вода със себе си и се старайте да приемате по най-малко 1,5 л вода дневно в горещините.

Избягвайте тесни облекла и тъмни цветове, тъй като те също могат да са причина за слънчасване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР