Освен гласов асистент и “смарт” звънец, Amazon вече ще предлага

...
Коментари Харесай

Amazon поглъща фирмата-създател на Roomba


Освен гласов помощник и “смарт” звънец, Amazon към този момент ще предлага и интелигентен робот-прахосмукачка Roomba (снимка: CC0 Public Domain)

Най-големият онлайн търговец Amazon подписа съглашение за придобиване на iRobot, фирмата-производител на прословутите прахосмукачки-роботи Roomba. Сделката се прави оценка на почти 1,7 милиарда $. Транзакцията ще се извърши напълно в брой.

„ Клиентите обичат продуктите на iRobot – и аз съм разчувствуван да работя с екипа, с цел да изобретяваме способи, които вършат живота на клиентите по-лесен и по-приятен “, разяснява договорката Дейв Лимп, старши вицепрезидент на Amazon Devices.

Не е ясно по какъв начин iRobot ще бъде интегриран в портфолиото на Amazon, откакто договорката бъде финализирана и утвърдена от регулаторите. Изглежда обаче Amazon има желание да резервира Колин Енгъл като основен изпълнителен шеф на iRobot.
още по темата
iRobot проектира роботи-прахосмукачки от 2002 година Тя освен е продала милиони от своите известни прахосмукачки Roomba, само че ги е трансформирала в самобитно нарицателно за този тип почистващи уреди.

По-рано тази година компанията пусна новата iRobot OS, основана на AI платформа, за своите роботи-прахосмукачки и мопове. Системата е проектирана да отличава продуктите на Roomba от съперниците с спомагателни софтуерни функционалности и благоприятни условия, защото пазарът при роботите за разчистване става все „ по-горещ “.

Въпреки че Amazon не разказва в детайли проектите си за iRobot, вероятно интернет колосът ще търси синергия със своите артикули за умния дом. Комбинацията от Roomba, Alexa, звънците Ring и други смарт устройства образуват изцяло портфолио от решения за домашна автоматизация, само че и дават на компанията необикновено количество данни. Това, естествено, поражда още повече въпроси по отношение на поверителността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР