Освен дванадесетте апостоли Иисус Христос имал и други седемдесет апостоли,

...
Освен дванадесетте апостоли Иисус Христос имал и други седемдесет апостоли,
Коментари Харесай

Какъв празник е днес?

Освен дванадесетте апостоли Иисус Христос имал и други седемдесет апостоли, които също изпращал на проповед, още до момента в който бил с тях на земята. 

След възкресението Му дружно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по целия свят да проповядват учението на своя Учител и Господ. Според преданието някои от седемдесетте апостоли стигнали и до днешните български земи. 

Навсякъде те проповядвали освен със слово, само че и с образеца на добродетелния си живот, с самообладание, благост и каузи на християнска обич. С Божията мощ тези апостоли правили доста чудеса измежду хората. Някои от тях потърпевши поради вярата си в Иисус Христос, а други доживели дълбока напреднала възраст и в мир предали духа си на Бога.

Свети Онуфрий е роден в Габрово през 1786 година Казвал се Матей. Като младеж за някакво непокорство той бил осъден от татко си и неразумно декларирал, че ще се потурчи. Наистина след това се разкаял, само че тези думи продължавали да тежат на съвестта му., написа Българска телеграфна агенция.

А в сходни случаи турците незабавно правили обреда на мохамеданското обрязване над този, който е дал такова заричане. За да не станело това, родителите му го изпратили надалеч от Габрово и Матей отишъл в Света гора. Приел монашество с името Манасий в Хилендарския манастир, който по това време бил обитаем най-вече с българи.

Подвизавал се старателно и строго, само че не намирал нравствен покой. Като научил, че редица християни, а и монаси от Атон в тези години потърпевши за вярата си от мюсюлманите, Манасий замислил същия героизъм. Приел велика монашеска схима с името Онуфрий и отишъл на остров Хиос, където обществено похулил исляма. 

Изправен пред съдията, Онуфрийи декларирал, че е християнин и въпреки в миналото да е заречен да стане мюсюлманин, отхвърля тази религия като лъжлива. Затова бил обезглавен на 4 януари 1818 година Житието му било формирано на Атон.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР