Освен дългия юридически опит, за Конституционния съд е много важно

...
Освен дългия юридически опит, за Конституционния съд е много важно
Коментари Харесай

Министър Славов подкрепя Атанасова за конституционен съдия: Не трябва да прави отвод за делото по основния закон, ако я изберат

„ Освен дългия юридически опит, за Конституционния съд е доста значимо да има политическа чувствителност, тъй като огромна част от решенията, които се вземат, са и стратегически политически, наред с чисто юридическата обосновка ”. Това сподели министърът на правораздаването Атанас Славов пред.Според него е неслучайно, че за 33 години постоянно е имало политици, които безусловно от Народното събрание и от Министерски съвет са влизали в Конституционния съд.„ Дали това би трябвало да е водещ принцип – не, само че това е значимо за Конституционния съд “, уточни той.

На въпроса дали би ли се подписал до Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски под номинацията на Десислава Атанасова за конституционнен арбитър, Атанас Славов съобщи, че това е „ явно парламентарната тактичност, определена от парламентарните групи “.„ Между това да гласуваш и това да подпишеш, няма доста огромна разлика. Очевидно тук е търсена символика - тези двама претенденти (Десислава Атанасова и Борислав Белазелков - номинация на ПП) показват позицията на парламентарното болшинство ”, счита министърът.„ Нямам никакво подозрение, че безусловно от скамейката да влезеш на банката като парламентарен арбитър, да облечеш тогата, няма да е елементарно като личностна промяна “, разяснява Атанас Славов, само че изрази увереност, че всеки добър експерт може да постави границата.
Той уточни, че едно от изискванията да станеш парламентарен арбитър, е съществуването на морални и нравствени качества. По думите му тази оценка се дава от органа, който избира бъдещите съдии - Народното събрание.„ Появиха се тези, че в случай че госпожа Атанасова бъде определена, тя трябвало да си направи отказ по делото за Конституцията, което към този момент е в Конституционния съд. Аз не съм склонен с тази теза, няма такова условие. Много е значимо конституционните промени, както бяха признати, да бъдат предпазени и от Конституционния съд. Не чакам госпожа Атанасова да си прави отказ “, съобщи министър Славов.Според него тя ще бъде определена с монолитно болшинство. Той изясни догатката си с това, че зад кандидатурата ѝ стоят решения на водачите на парламентарно показаните партии. " Не диспутирам с българските народни представители, тъй като през идващите месеци чакам сериозна поддръжка от тях за Закона за правосъдната власт ", уточни още Атанас Славов.Според него можем да забележим политици в пандиза, само че по тази причина трябват работещи институции на правосъдната власт и работеща прокуратура.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР