Освен, че 17 октомври е 290 -ият ден в годината

...
Освен, че 17 октомври е 290 -ият ден в годината
Коментари Харесай

Георги Гьоков, БСП: Можем да преведем страната през кризата, налагайки категорично социалния вектор

" Освен, че 17 октомври е 290 -ият ден в годината и до края на годината остават 75 дни, а до изборите (парламентарни и президентски) 27 дни, този ден от 1993 година насам, по решение на Генералната асамблея на Организация на обединените нации, се приема за Международен ден за битка с бедността. С това се дава явен знак, че света осъзнава съществуването на бедността по целия свят и се упорства за търсене на способи и трайни ограничения за нейното премахване. " Това написа във Facebook лидерът на листата на " Българска социалистическа партия за България " в Стара Загора Георги Гьоков във връзка Международния ден за битка с бедността.

" На този декор България е една от страните в Европейски Съюз с максимален дял (33,6 %) от популацията изложено на беднотия и материални ограничения. Една трета от българите! Недопустимо за една европейска страна в 21 век, " акцентира той.

В позицията си той продължава:

" Поставената Национална цел за понижаване на броя на живеещите в беднотия с 260 000 души до 2020 година след 12 годишното ръководство на ГЕРБ е неизпълнена. Дори спрямо 2019 година относителният дял на бедното население е повишен с 1,2%. България е и отличник по неравенства в Европейския съюз - разликата сред приходите на най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти. Средно за Европейския съюз разликата е към 5,2 пъти.

Тези обстоятелства са неоспорими! Наложителни са решения!

Политическата рецесия, в която се намира страната ни задължава авансово (преди изборите) да сме подготвени с съответни ограничения. Ние от Българска социалистическа партия и коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ имаме решенията! Готови сме да влезем в Народното събрание с доста съответни и работещи решения. Готвим се в две насоки: 1. незабавни ограничения за първите 100 дни в Народното събрание и на правителството; 2. бюджета за 2022 година и прогнозната тригодишна рамка към него.

И ограниченията и бюджета би трябвало да са по-социални и да подкрепят и хората, и бизнеса в тази тежка рецесия. Акценти ще са: инфлацията, цените, приходите и помощта, която страната може и е длъжна да окаже на стопанската система и на фамилиите.

Събрахме информация и опит за това, което се прави в други европейски страни и предлагаме няколко неща, които сега обсъждаме със обществените сътрудници (синдикати и работодателски, браншови организации). Сред тях са понижаване на Данък добавена стойност за енергоносителите и за храните от дребната потребителска кошница. Това е по едно и също време помощ и за производителите, и за всеки от крайните консуматори. А също и основаване на специфичен фонд със средства от свръхпечалбите, които са натрупали производителите и търговците на сила, който да се употребява за поддръжка и подкрепяне на бизнеса и на семействата. Има и такива ограничения които да подсигуряват да вземем за пример 200 kWh електрическа енергия от страна на страната за енергийно бедните фамилии, които мъчно могат да посрещнат зимата, а също и да се обезпечи несъмнено количество сила за покупка, с преимущество за компании, които оперират на българския пазар, за родното произвеждане.

За Българска социалистическа партия като лява партия са от изключителна значимост приходите на българите (особено на най-бедните) и изяждането им от инфлацията, по тази причина преглеждаме и ще предложим разновидности за повишение на минималната работна заплата, за установяване на понятието " енергийно небогати " и методът, по който тези българи да бъдат заслужено обезщетени.

Обективно гледайки на обстановката, би трябвало да признаем, че в тази комплицирана политическа обстановка, довела до трети Парламентарни избори, най-адекватно се държи Българска социалистическа партия. От партия не е имало хора, които са били министри на Борисов или са ставали омбудсмани с негова поддръжка. Българска социалистическа партия би трябвало да играе сериозна роля в бъдещото държавно управление, тъй като единствено тя може да е гаранция, че то ще води обществена политика. Само Българска социалистическа партия може да спре продължаващото нахлуване на демократичния стопански модел, който е видно че господства в стратегиите и общественото говорене на всички останали партии, в това число и на новоучредените, за които е значим пазарът, а страната я няма. Няма я и предстоящата от българите една доста по-социална политика. Времето сподели, че Българска социалистическа партия е лявата партия на България, която е длъжна да преведе страната през рецесията, налагайки с безапелационни дейности обществения вектор!

За България и за българите ще е по добре, в случай че в едно бъдеще държавно управление участва партия със сериозна обществена стратегия, а не с следващите популистки обещания. Няма друга партия, която да може да поеме отговорността за хората.

За това, на 14 ноември:

- с номер 33 за Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ в бюлетината за Парламентарните избори.

- и да не пропусна: с номер 6, за Румен Радев и Илияна Йотова, в бюлетината за президентските избори. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР