Освен ако нямате африкански произход, част от гените ви са

...
Освен ако нямате африкански произход, част от гените ви са
Коментари Харесай

Ако не сте от Африка, значи имате прадядо неандерталец

Освен в случай че нямате африкански генезис, част от гените ви са неандерталски. Това е открило проучване, оповестено сп. Molecular Biology and Evolution през 2011 година, написа Obekti.bg
“Резултатите ни удостоверяват теорията, че двете популации са се смесвали”, изяснява Деймиън Лабуда от Департамента по педиатрия към Университета на Монреал, имайки поради рода Homo sapiens и обособения от него Homo neanderthalensis, които са съжителствали в Европа и Азия преди няколкостотин хиляди години.

Неандерталците напущат Африка преди 400 000 до 800 000 години и еволюират на територията на днешните Франция, Испания, Германия и Русия. Според учените обаче смесването на популациите се е случило главно на територията на Близкия изток по времето, когато актуалните хора са мигрирали от Африка към други райони.

Неандерталците изчезват преди към 30 000 години. Според разнообразни теории те или са били избити от хомо сапиенс, или просто са се претопили в популацията му. Както демонстрират изследванията, неандерталците умеели да приказват и обичали музиката. Владеели напреднали сечива и евентуално са били забавни на представителите на рода хомо сапиенс. Една доктрина дори допуска, че русокоските са се появили точно в средите на неандерталците.

Работата на Лабуда и екипа му е плод на десетгодишни старания, в които учените съумяват да схванат, че една част от човешката ДНК, известна като хаплотип, която се намира в Х хромозома, е някак друга. През 2010 година геномът на неандерталеца е разчетен и екипът съумява да съпостави хаплотипа с гените на измрелия жанр. Оказва се, че те имат идентичен генезис и също така са публикувани у хората от всички континенти като се изключи Африка. Това удостоверява теорията, че двата рода са се срещнали след миграцията си от континента-майка и са се смесили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР