Освен ако не сме 3-годишно дете, което мечтае за близалки

...
Освен ако не сме 3-годишно дете, което мечтае за близалки
Коментари Харесай

Защо децата се пристрастяват към вредна храна

Освен в случай че не сме 3-годишно дете, което мечтае за близалки и бонбони, сме наясно, че редовното консумиране на junk foods (в превод „ нездравословна храна “) и изключително в огромни количества, е извънредно нездравословно за здравето ни. Любимите на децата чипс, вафли, бургери и така нататък освен са цялостни с празни калории, хидрогенирани мазнини, само че и могат да доведат до голям брой заболявания. Подрастващите, обаче, рядко си дават сметка за това. Защо обаче децата се пристрастяват към „ нездравословна храна “?

Как да спрем да прегрешаваме с храна
Оказва се обаче, че има един фактор, който не зависи директно от тях, като в това време доста може да повлияе на избора им на храна. Децата на родители с алкохолни проблеми са по-склонни да се пристрастят към нездравословна храна, сочи ново изследване на APA PsycNet.

Според откривателите майките и бащите, които пият прекалено много, усилват риска децата им да посегнат към бургери, пици, бисквити и сладкиши. В изследването вземат участие 357 мъже и дами в Съединени американски щати.

„ Хората, които имат в фамилията си някой със зависимости може да се окажат изложени на по-голям риск от развиване на проблематична връзка с полуфабрикатите “, изяснява Линдзи Хувър, водещ създател на изследването и студент по логика на психиката в Университета на Мичиган.

 Защо децата се пристрастяват към нездравословна храна

Сред тези храни са пържени пилешки хапки, салами, чипс, сладолед, шоколад и газирани питиета, написа Newsweek.

Хувър обобщава, че свръхпреработените храни са с високо наличие на добавена захар, мазнини и сол. За сметка на много малко протеини и фибри. Те са предопределени да бъдат леснодостъпни и вкусни, само че водят към извънредно пристрастяване.

Зависимостта към подобен вид храни визира приблизително един на всеки пет души. Характерно за държанието на подвластния е загубата на надзор върху приема на храна, изострен апетит и неспособност за лимитира или прекъсване, макар отрицателните последствия.

Според отчета, оповестен в Psychology of Addictive Behaviors, са нужни интервенции за по едно и също време понижаване на пристрастяващото хранене и използването на субстанции. Проблемът с алкохола в фамилията е рисков фактор, който би довел до пристрастяване към junk foods. Но може и да послужи като идентификатор на уязвимите към тази взаимозависимост. Като по този метод се подхващат целенасочени старания за предварителна защита.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР