Освен ако не се случи някакво чудо, Кейптаун, известна туристическа

...
Освен ако не се случи някакво чудо, Кейптаун, известна туристическа
Коментари Харесай

На опашка за вода - Кейптаун е изправен пред най-голямата суша от 100 години насам

Освен в случай че не се случи някакво знамение, Кейптаун, известна туристическа дестинация и второ по величина икономическо средище в Южна Африка, ще остане без питейна вода до няколко седмици, написа " Ройтерс ".

Положението е бедствено. Населението на Кейптаун, което наброява над 4 милиона души, бе инструктирано да понижи дневните ограничавания от 87 литра до 50 литра на човек. Хората в града към този момент се редят на опашки с туби и шишета и оставят тоалетните си непочистени, а изтъкнат локален политик назова мръсната коса знак на обстановката.

Ако водата спре, Кейптаун ще стане първият огромен град, в който чешмите безусловно са пресъхнали. Липсата на вода е резултат от траялата три години суша, която изпразни градските язовири. Зимният дъждовен сезон в града е от май до август. Експерти в началото обявиха, че " Денят нула " (в който равнищата на язовирите ще паднат под 13.5%, което ще наложи прекъсване на водоподаването) ще бъде към 16 април. Датата по-късно бе отсрочена доникъде на май.

На опашка

През седмицата стотици поданици на Кейптаун бяха принудени да се редят на опашка през нощта, с цел да се снабдят с вода. Работещите в селскостопанския бранш също би трябвало да понижат потреблението на вода поради строгите ограничавания. Тази седмица равнищата на язовирите в провинция Западен Кейп понижиха до 23.7% от 24.5% по отношение на предходната седмица и от 36.5% преди година.

Сушата в Кейптаун е част от по-широкия проблем с климатичните промени в страната, в това число в провинция Източен Кейп, където няколко града също бяха изправени пред дефицит на вода.

" Мисля, че ще настане безпорядък ", споделя един от чакащите на опашката мъже, където хората се редят, с цел да си налеят вода от извор в предградието Нюлендс. " Надявам се " Денят нула " в никакъв случай да не пристигна ", споделя той, като добавя, че скоро хората ще схванат, че водата е по-ценна от петрола.

 На опашка за вода - Кейптаун е изправен пред най-голямата суша от 100 години насам
© Reuters

Градската администрация преди тества система за събиране на вода на футболно игрище и разгласи, че ще разположи 200 сходни пункта в града. Хората ще се редят на опашки сред железни огради под погледа на армията и полицията, до момента в който чакат да изпълнят тубите си.

Заради заплахата от разпространяване на заболявания управляващите в града предизвестиха хората да не пият вода от несигурни източници.

Опасност и на други места

Според компанията за пазарни проучвания " Делойт " (Deloitte) африканските градове се нуждаят от по-добър проект и вложения в инфраструктура.

" Кейптаун няма да бъде единственият град на континента, който ще страда от забележителен дефицит на вода ", разяснява специалистът по инфраструктура в компанията Жан-Пиер Лабушан. Според него засилената селска и градска миграция е затруднила положителното обмисляне и разширението на инфраструктурата в доста африкански градове задоволително бързо, с цел да отговорят на растящия брой хора.

 На опашка за вода - Кейптаун е изправен пред най-голямата суша от 100 години насам
© Reuters

Освен това градове като Найроби в Кения и Акра в Гана неведнъж са страдали от недостиг на вода, откакто водохранилищата са спадали до сериозни равнища през сухия сезон.

" Водната система на Найроби е планувана за население от към половин милион души, само че в този момент то е над 4 милиона ", разяснява Джон Понсънби, асоцииран шеф по инфраструктурата в " Делойт ". По думите му " част от казуса с водата е, че би трябвало да се мисли с години напред... Трябва да можете да се справите с измененията в климата ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР