Остро становище на Съвета на ректорите по повод решението на

...
Остро становище на Съвета на ректорите по повод решението на
Коментари Харесай

Ректори: Не можем да плащаме вдигнатите от Петков заплати на преподавателите

Остро мнение на Съвета на ректорите във връзка решението на предходното държавно управление да увеличи от 1300 на 1500 лева минималната заплата за учител във висше учебно заведение, за което страната отпусна в допълнение 20 млн. лева на държавните университети.

Според Съвета, повишението на минималната заплата в бранша е непостижимо за бюджетите на значително от българските висши учебни заведения , които ще бъдат изправени пред заплахата от банкрут в средата на идната година поради взетото в последния миг от " живота " на предходния кабинет " погрешно и незаконосъобразно " решение.

В понеделник от Министерството на образованието оповестиха, че минималната заплата за учител във висше учебно заведение се усилва от 1300 на 1500 лв. със задна дата от 1 юли и за задачата се отпускат още 20 млн. лв. за 33 държавни висши учебни заведения.

От Съвета на ректорите обаче в свое мнение до медиите показват паника по отношение на това решение, защото то било в цялостен прорез с тяхното авансово мнение.

" Няма ректор, който да не желае приходите в ръководеното от него висше учебно заведение да са високи. Няма обаче и ректор, който да е подготвен неразумно да подвига приходи , без те да са авансово финансово обезпечени за обозримо дълъг интервал напред във времето ", написа в мнението.

В него се показва, че отпуснатите 20 милиона лв. не покриват многочислените спомагателни съпътстващи разноски на университетите , че повдигането на заплатата е разход с непрекъснат темперамент, а изключителното дофинансиране - с случаен и че по неприемлив метод се смесват два обособени въпроса - разпределението на средствата от бюджета и определянето на минимална заплата минималния размер за длъжността „ Асистент “.

Ректорите акцентират, че не могат да бъдат изправени пред алтернативата да избират сред оцеляването на университетите и обезпечаването на по-високи заплати и че ще предложат направени от тях промени на методиката на финансиране на висшите учебни заведения, а служебният кабинет да одобри тези от тях, които са в неговата компетентност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР