Остро писмо заради ситуацията с образованието на децата в училищата

...
Остро писмо заради ситуацията с образованието на децата в училищата
Коментари Харесай

Господин президент, правителството Ви бяга от отговорност за образованието на децата. Поемете я Вие! |

Остро писмо поради обстановката с образованието на децата в учебните заведения в условия на пандемия от COVID-19 и риска от прекосяването от присъствено към отдалечено образование поради пропуснатото време за подготовка, обмисляне на ограничения и използването им през лятото изпрати група цивилен организации до президента. 

В него те желаят Румен Радев да поеме персонално отговорността , откакто назначените от него министри на опазването на здравето и образованието не са създали нужното.

" През миналите месеци излъчените от Вас министри поставиха публично усилие да се разграничат изрично и даже да се опълчват на действалия преди този момент постоянен кабинет. За страдание във връзка с ръководството на здравната рецесия, предизвикана от пандемията от COVID-19, и нейните обществени, икономически и просветителни последствия, политическото опълчване се случи само на думи ", пишат от фондация " Трайна просветителна национална самодейност ”, Неформална група „ Родители на деца в прогимназиален и гимназиален стадий на обучение “, Гражданско обединяване “Да запазим учебното заведение като средище за децата ”, Национална мрежа на децата, асоциация “Родители ” и Българския хелзинкски комитет.

" Назначеният от Вас екип на Министерството на здравеопазването продължи политиката на бягство от отговорност, липса на научна основа за решенията и нежелание да се следва даже направения от тях самите План за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Вследствие на това през днешния ден България е онази държава в Европа, която посреща четвъртата вълна на пандемията най-неподготвена - ваксиналното покритие е пагубно ниско , липсват работещи механизми за ограничение на разпространяването с паралелна икономическа поддръжка за засегнатите, даже не е почнало разискване на политика за ограничение на щетите, които две следващи непълноценни образователни години нанесоха върху образованието , развиването и благосъстоянието на децата у нас.

Вие споделяте отговорността за това състояние ", декларират те.

Чухме стотици пъти, че децата са приоритет, написахме десетки писма и оферти, участвахме в редица срещи, получихме не едно заричане, само че през днешния ден децата са изправени пред действителната вероятност да прекарат трета поредна образователна година в домовете си пред устройствата - възмущават се подписалите писмото.

" Родителите са оставени сами в битката за превъзмогване на насъбраните просветителни дефицити, компенсиране на психическите и обществените компликации, които децата им срещат, обезпечаване на съответна грижа (включително финансова). Учителите нямат изясненост по какъв начин ще протече образователната година, обвързани са с неадаптираните към спешните условия образователни проекти, доста от тях споделят за занижена мотивация и риск от професионално прегаряне. Лично назначеният от Вас министър на образованието сигнализира, че продължителният престой в образование от разстояние в електронна среда е бил пагубен за доста деца, само че не се виждат междуинституционален разговор и старания за адресиране на тази злополука.

Това беше предвидимо и предотвратимо, само че времето за справяне с тези рискове изтече. "

В изпратеното на 14 септември писмо се упорства в служебния кабинет да влязат специалисти, които разпознават мащаба на провокираната от пандемията рецесия в България и нужните качества и подготвеност за превъзмогването ѝ. Президентът обаче не направи смени в образованието и опазването на здравето. Във встъпилия в служба през вчерашния ден длъжностен кабинет здравен министър остана доктор Стойчо Кацаров, а учебен - проф. Николай Денков.

" Настояваме Вие персонално, в качеството на настоящ президент в акция за втори мандат, обществено да се ангажирате с предпазването на децата и приоритизиране на техните потребности при дейностите за справяне с тази четвърта пандемична вълна.

Настояваме в дилемите на идващия длъжностен кабинет категорично да бъде вписано задължението за използване на такива политики за преодоляване на епидемията от COVID-19, които да обезпечат оптимално присъствено образование и да подсигуряват поддръжка на всяко едно дете ", приключва писмото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР