Остро критикуваният за гафовете си в управлението премиер на Испания

...
Остро критикуваният за гафовете си в управлението премиер на Испания
Коментари Харесай

В Испания става напечено след речта на премиера, свързана с независимостта на Каталония! А само след часове...

Остро подложеният на критика за гафовете си в ръководството министър председател на Испания Мариано Рахой се закани, че няма да допусне оповестяването на самостоятелност на Каталония, което се чака във вторник на сесия на локалния парламент.

„ Правителството ще предотврати каквато и да е декларация за самостоятелност да се трансформира във факт “, сподели той в изявление за „ Ел Паис “.

„ Испания ще продължи да бъде Испания, и ще бъде по този начин още доста време “, добави той.

Рахой, чиито несъответстващи решения в решаването на каталонския проблем, доведоха страната до тази тежка рецесия, бе свикан от своя съпартиец и някогашен министър председател Аснар да подаде оставка и да свика нови избори, в случай че се опасява да приложи твърдо дадените му от страната и Конституцията пълномощия за гарантиране цялостта на Испания.

Междувременно в събота над 150 000 души излязоха на централния мадридски площад „ Колумб “, с цел да изразят поддръжката си за единството на Испания. Подобни имаше и в други градове отвън Каталония.

В самата Барселона, на площад " Сант Хауме ", сред кметството и държавното управление, стотици каталонци дефилираха с бели фланелки и плакати " Да приказваме ", с които призоваваха двете държавни управления - каталонското и централното, да седнат на масата за договаряния и да разрешат рецесията.

„ Ако не се се спогодят, да подават оставки ", се четеше на някои от плакатите на площада.

Каталонското държавно управление към този момент е склонно да седне на масата на договарянията, като е готово да анулира едностранно оповестяване на самостоятелност, в случай че властта отзове от региона командированите 5000-6000 служители на реда от други области на страната.

За неделя от 12 часа от барселонския площад " Уркинаона " ще тръгне многохилядно шествие на Гражданско общество на Каталония. То прикани всички жители, публични, политически организации да показват под лозунгите " Стига към този момент! Да си върнем благоразумието! ".

Мобилизацията потегля от четирима другари, които сътвориха отворена група " Не сме сами " във Facebook във вторник, а в петък по обяд тя към този момент наброяваше над 250 000 членове от цяла Испания и от чужбина.

" Отзвукът е необикновен ", споделя пред " Ел Конфиденсиал " един от тях, Начо.

Хора от Барселона оферират стаи за престой на поданици от Галисия и Андалусия, които са подготвени да дойдат на събирането в неделя, прецизира Канал 3.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР