Острият недостиг на шофьори и липсата на работници в селското

...
Острият недостиг на шофьори и липсата на работници в селското
Коментари Харесай

Празни рафтове във Великобритания: няма шофьори, няма доставки


Острият дефицит на водачи и неналичието на служащи в селското стопанство водят до празни лавици в английските супермаркети. Високите цени на газа в допълнение усложняват обстановката. По Коледа може да стане неприятно.

Няма водачи, няма доставки

Във Англия няколко от огромните компании за хранителни артикули и браншови съюзи бият паника: съществуват съществени проблеми със снабдяването на магазините с храни, заради което е допустимо да избухне суматоха измежду потребителите.
Редакцията предлага
Празни лавици по Коледа?

Положението със снабдяването с хранителни артикули се движи " по ръба на бръснача ", предизвести председателката на Националния съюз на фермерите Минет Батърс. Тя е написала писмо до министър-председателя Борис Джонсън, подписано от още няколко браншови съюза. В него те оферират бързо да бъде привлечена непозната работна ръка, а на искащите незабавно да им бъдат издадени визи. " В противоположен случай празните лавици в магазините ще стават от ден на ден, а потребителите ще стартират да изкупуват храни под паника, с цел да могат да изкарат зимата ", написа Батърс, представена от организация ДПА.

Един от огромните играчи в търговията с хранителни артикули - концернът Tesco - също предизвестява за заплахата от под паника покупки преди Коледа. От месец юли компанията се пробва да притегля нови сътрудници с спомагателен бонус в размер на хиляда паунда (около 1165 евро).

Но това не е задоволително да се запълни неналичието на служащи, признава отговорникът за пласмента Андрю Улфендън, представен от " Шпигел ". " Притеснява ни това, че ще зачестяват фотосите с празни лавици в магазините, което ще докара до паническо изкупуване на всичко, което се предлага ", съобщи той за телевизия ITV News.

Как се стигна дотук?

Дотук се стигна най-много заради неналичието на работна ръка в селското стопанство и превоза, която беше подсилена около Брекзита и пандемията. Допълнително и високите цени на газа въздействат на продукцията, както и свързаната с това липса на въглероден диоксид, необходим за пакетирането на месото и други свежи артикули.

Според браншовия съюз " Асоциация на пътните транспорти ", сега в страната липсват към 100 000 водачи на камиони. Това се дължи частично и на обстоятелството, че след Брекзит доста водачи на товарни камиони от Европа трябваше да изоставен Острова, а сегашните процедури по издаване на визи са скъпи и комплицирани, заради което няма доста искащи.

Освен това всеки месец хиляди водачи излизат в пенсия, а на тяхно място не идват нови. А поради пандемията десетки хиляди изпити за извличане на дееспособност за ръководство не можаха да бъдат извършени, показва немският уебсайт t-online.

Най-тежко ще е още веднъж за бедните

Що се отнася до високите цени на природния газ и дефицита на въглероден двуокис - наранени са освен производителите на месо, само че и доставките на хлебни и сладкарски произведения, цитирайки Ян Райт от Съюза на производителите на храни и питиета. Според него става дума за " същинска рецесия ". Веригите за доставяне на супермаркетите и гастрономията не са били под подобен напън от 40 години насам, е споделил Райт пред БиБиСи.

Междувременно министърът на стопанската система Куаси Куартенг предизвести за идна тежка зима, която ще се усети най-много от бедните фамилии. Освен от повишаването на природния газ, техният делник ще бъде засенчен и от съкращаването на по-високите обществени помощи. Размерът и беше повишен поради пандемията, само че в този момент още веднъж стават по-ниски.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Когато ги няма българите и румънците

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР