Остри реплики си размениха БСП и ГЕРБ в пленарната зала

...
Остри реплики си размениха БСП и ГЕРБ в пленарната зала
Коментари Харесай

Скандал между БСП и ГЕРБ в парламента за учебниците и историята

Остри реплики си размениха Българска социалистическа партия и ГЕРБ в пленарната зала във връзка качеството на учебниците.
Тон даде соцлидерката Корнелия Нинова, която в декларация от парламентарната естрада разгласи, че. Заедно можем да създадем смяна и да съхраним българщината, съобщи Нинова. Тя изясни, че Коронавирус рецесията с изключение на върху стопанската система, безработицата и ниските приходи, е поставила отпечатък и върху просветителната система, като потвърди нуждата от потреблението на компютри и образование в мрежата.
 Нинова: В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни Нинова: В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни
В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни -заедно можем да създадем смяна и да съхраним българщината...
Безспорно бъдещето е на дигитализацията и потреблението на високите технологии в процеса на образование, само че не по-маловажен въпрос от този по какъв начин учат децата ни е и какво учат, сподели лидерката на Българска социалистическа партия.
И описа, че до момента в който подготвяли програмата на левицата за бъдещо ръководство, специалистите и учителите се натъкнали на шокиращи неща в учебниците.
Нинова даде 3 образеца - с поемата " Неразделни " на Пенчо Славейков, с описа " По беритба " на Елин Пелин и със стихотворението " Българският език " на Иван Вазов, които са " преведени " и се учат в учебника за 7-и клас по български език комплицирано и неясно за учениците. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици е сведена до унизителни битовизми, подлага на критика Нинова.
За тази смяна на истината и унижението на българщината плащаме сред 50 и 60 млн. лева за учебници, това би трябвало да се промени, зарече се Нинова. И даде образец, че близо 40% от българчетата са. Затова Българска социалистическа партия предлага да има един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, като наличието му бъде разбираемо за учениците. Учебниците щели да се пишат от държавни институции и създателите да носят отговорност за написаното.
Това изявление на Нинова провокира остра реакция на ГЕРБ и на трибуната застана шефката на просветителната комисия Милена Дамянова . Тя подлага на критика соцлидерката, че е засегнала тематика, която не трябва да се политизира.
 Вълчев призна: Обучението от разстояние не може да е пълноценно Вълчев призна: Обучението от разстояние не може да е пълноценно
" Желанието ни беше да имаме най-много наличие в учебно заведение. Но пък, в случай че върнем всички възпитаници в клас, рискуваме след това те да останат вкъщ...
Пандемията изненада всички ни и оказа въздействие върху всички браншове. И е реалност, че получихме по-различен, по-истински взор за ролята на учителя, детската градина, учебното заведение и университета, сподели Дамянова. И подсети, че децата поискали да се върнат в класните стаи.
Но Факт е, че точно българските учители направиха гражданска война в българското обучение, а родителите станаха сътрудници в просветителния развой, за което безпределно им благодаря, добави тя.
По мотив обвиняванията на Нинова за неуспех, Дамянова даде няколко образеца. Само за този мандат ръководството на ГЕРБ и Оперативна програма вложило в образованието средства за инфраструктура над 1 милиарда лева
За последните 10 година само по времето на кабинета " Орешарски " имаме 0% нарастване на заплатите на учителите. За 2021 година към средствата за заплати са отпуснати 360 млн. лева в допълнение. В началото на ръководството на ГЕРБ през 2009 година минималната заплата на учителите беше 450 лева, през днешния ден тя е 1260 лева, даде образец Дамянова, представена от 24 часа.
Учебниците се пишат от учители, преподаватели и се правят оценка от всички учители и учени от Българска академия на науките, преди министърът да ги утвърди, сподели още шефката на просветителната комисия. И попита Нинова кое ще е издателството, което ще издава този един учебник, който Българска социалистическа партия възнамерява да вкара.
 Свободни ли са учителите да избират учебниците? Свободни ли са учителите да избират учебниците?
Преди дни стана ясно, че шефове на учебни заведения и учители не са съгласни с писмо, изпратено от водача на Синдиката на българските учители...
Именно по тази причина това болшинство заложи в учебниците да се учи историята на комунизма. Дължим това на децата и новите генерации, тъй като историята би трябвало да се познава, безапелационна бе Дамянова. Знаем, че демокрацията ви е лишила доста, само че на тези младежи, които имат опция през днешния ден да участват на нашето съвещание, дава доста, обърна се тя към соцлидерката.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР