Остри критики за финансовите параметри отправи бившият вицепремиер и настоящ

...
Остри критики за финансовите параметри отправи бившият вицепремиер и настоящ
Коментари Харесай

Защо продавахте скъп бензин и нафта, това вдигна цените

Остри рецензии за финансовите параметри насочи някогашният вицепремиер и сегашен зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев. Той взе мотив от думите на гостуващия у нас заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, който по-рано сподели, че високата инфлация е спънка за приемането ни в Еврозоната.

" Параметрите за бюджет 2023 също са спънка. Ако не се редуцират, каквито и да е разноски, това значи 11 милиарда недостиг. Това е недостиг от 6 %, два пъти по-висок от допустимия. Това не са злоради мнения ", акцентира Дончев.

Затова според него първо би трябвало да се отключи цялото разполагаемо европейско финансиране, тъй като нула от тези пари са влезнали в общините. " 8 милиарда отвън бюджета са това. Наблюдавахме помпане на външния дълг. Това финансиране би трябвало да замести неспособността на държавното управление да направи лични вложения ", изясни Дончев.

Според него директните задгранични вложения за 2020 година са били 20 милиарда, до момента в който за идната са 1,5 милиарда - прогнозата е за спад от 6 на 100. " С тази политика би трябвало да се спре. То и 3 % недостиг не е за похвала. Българи би трябвало да се върне на нулевите дефицити ", счита някогашният вицепремиер.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък означи, че протичащото се за хората е злополука, тъй като има сфери, в които инфлацията е 100%. " Защо продавахте безценен бензин и нафта, това подвигна цените. Има далавера. Всеки ден им излизат далаверите нескрито ", продължи да се ядосва той на кабинета " Петков ". " Законите са техническата част, приемането ни в еврозоната е политическата част и ние я свършихме. В първия парламент бяхме в такава изолираност, че може да си одобряват всичко без нас ", ядоса се той.

" Изпомпването на инфлацията сподели, че държавното управление на Кирил Петков не желае еврото. Те приказват единствено за още напомпване на инфлацията. Тоест, още повече ни отдалечават от еврото ", предвижда Борисов. 

" Нито един кг жито не купиха. Помните ли какви сладки репортажи - нито едно българче няма да останело гладно. Ми, автомагистралите? Вече трябваше да имаме осем - по четири на година. ", продължи той с рецензиите.  " Къде му е летището на Русе? Къде са трите моста на Дунав? Екологични бомби са на всички места. Всичко това тези хора ни го предизвикаха и имат наглостта да ни кажат, че са положителни ", съобщи Борисов.

За обединяването на Политическа партия и Демократична България той разяснява, че " като видяха, че не могат да ни победят, взеха решение да събират хора от прът и въже, в случай че могат да ни победят ". Те обаче нямали идеологическа съгласуемост и нямало да оцелеят дълго дружно.

Борисов иронизира и независимостта на членовете на ЦИК, които по принцип са изпратени там като партийни квоти.  " Независимият орган е като самостоятелния народен представител - до момента в който се бори за поста си, е подготвен на всичко за дадена партия ". И даде образец с хората, станали народни представители от Има Такъв Народ. " Никому незнайни хора станаха депутати и се отхвърлиха от него. Ако не бе Слави, кой щеше да стане народен представител? Слави ги взе и ги закара първа политическа мощ, в този момент се нароиха още 5 партии ", счита водачът на ГЕРБ. Но посочи - " самостоятелният орган значи самостоятелна активност ".

Според него, в случай че партията може да въздейства на членовете на ЦИК, подкрепени от ГЕРБ, то активността им няма да е самостоятелна. За ГЕРБ няма проблем резултатите от изборите да са в две колони - за машинните и хартиените бюлетини.

Тяхна работа е да вземат решение и аз не мога да се намеся, съобщи той по отношение на апела на съпартийците му ЦИК да преосмили концепцията за обща колона с данни от изборните секции.

" Пак приканвам ЦИК да премислят решението си, с цел да няма подозрения. За нас по-добро е противоположното решение, че ще може да преброим какъв брой са дали своят вот с машина и на следващия ден, като спорим кой какво желае, ще имаме явен мотив ", изясни Борисов. Той не познавал членовете на ЦИК, единствено Цветозар Томов " от едно време ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР