Остри искри прехвръкнаха между шефа на Авиобаза Граф Игнатиева ген.

...
Остри искри прехвръкнаха между шефа на Авиобаза Граф Игнатиева ген.
Коментари Харесай

Скандал! Велизар Шаламанов: Ген. Русев наруши принципа за деполитизация, ако сме реален член на НАТО, той не би трябвало да остане на служба

Остри искри прехвръкнаха сред шефа на Авиобаза Граф Игнатиева ген. Николай Русев и някогашния министър на защитата и политик от „ Демократична България “ Велизар Шаламанов. Повод за виртуалния спор се оказа вчерашното авиошоу в Граф Игнатиево, на което участваха и президентът Радев и министърът на защитата Заков. Провокиран от намеци, че шоуто се прави предизборно, ген. Русев, прочут като извънредно непосредствен и правилен на Румен Радев и съветското лоби на МиГ-29, популяризира до медиите своя позиция:

" Вчера, 25.06.2022, се получи прекрасен празник в авиобаза Граф Игнатиево! Хората се забавляваха и бяха щастливи!
За страдание още веднъж се откриха хора, които политизираха събитието! Били сме организирали сходни празници " когато замиришело на избори "! Били сме със " руски самолети, които не са част от задачите на силите на НАТО и сме взели участие в предизборна акция " с тази техника. И още в същия ред на мисли.... Уважаеми господин политик, задължен съм да Ви осведомявам, че организацията на това събитие стартира, когато не " миришеше на избори "! Но допускам за Вас това е без значение?! Също по този начин самолетите ни не са руски, а български! Очевидно Вие не разбирате, че хилядите българи през вчерашния ден се възхищаваха и приветстваха не самолетите и вертолетите, а българските водачи в тези машини! Това са същите самолети и вертолети, които експлоатирахме и по време на Вашите наличия в съответното министерство. Защо не дойдохте персонално да ни поздравите и да се порадвате на националната обич?! Входът беше свободен! А за цели на качествата (не силите) дано не приказваме, тъй като не са Ви ясни тези неща! Ние, българските водачи служим на Родината? А Вие?! Мисля, че не работите за българския интерес! За непознат - надали?! Работите за себе си! И в случай че инцидентно спрете да употребявате термините НАТО, Европейски Съюз, стратегическо партньорство и визия за развиване и така нататък то ще се окаже, че няма какво да кажете! Връзката с действителността е доста значима, господин политик! Ако тя се скъса, човек стартира да наподобява неуместно! Сигурен съм, че сполучливо мога да заема Вашето място и да нося Вашата отговорност! За жал или не противоположното не Ви е по силите!!!

С почитание! Бригаден военачалник Николай Русев “.

Подразнен от тона и думите на Русев, през днешния ден Велизар Шаламанов разгласява на страницата си, без да се припознава като политика, засегнал самодейността на авиобазата.

Ето какво написа Шаламанов:

„ В страна, която е действителен член на НАТО при такива думи надали индивида би останал на работа, още по-малко да командва единствената бойна авиобаза - имаме доста образци от последните месеци даже. Нарушени са всички правила на професионализъм и на деполитизация на офицерите..., само че у нас с такова говорене офицерите стават депутати, министър председатели и даже Президенти. Не се учудвайте за какво армията ни е на това състояние, изключително Военновъздушни сили, изключително бойната авиация, а в не дребна степен и институциите. И въпреки всичко ние сме НАТО, тази седмица е Съмита в Мадрид - 25 години от начало на разширението в Източна Европа, почнало отново там - светът върви напред, не обратно. Историята ще отсъди един ден. А обстоятелството е реалност - през 2014 седмица преди изборите на 5.10. надалеч преди празника 16.10. бе планувано огромно авиошоу на аерогара София със прекъсване даже на интернационалните полети под мотото " Това сме ние " и с главен воин военачалник майор Радев, пълководец на Военновъздушни сили... в този момент президент на България. Успех на ген. Русев - следва добър образец, а и има добра поддръжка в Съвет за електронни медии от президентската квота - " Ще пребъдем ". Идва скоро 16.10.2022 - 110 години от първия военен полет. “

Така действително престрелките сред Русев и Шаламанов сe оказаха нов колорит в очертаващия се спор сред президента Румен Радев и " Демократична България ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР