Острата позиция, която Шалом-Пловдив изрази в отворено писмо до медиите,

...
Острата позиция, която Шалом-Пловдив изрази в отворено писмо до медиите,
Коментари Харесай

Издателство “Еделвайс“: От “Шалом“ съдят за книгите ни само по кориците

Острата позиция, която " Шалом " -Пловдив изрази в отворено писмо до медиите, не е първата реакция против книгите на издателство " Еделвайс ". Ръководството на националната организация преди време също се е обърнало към Асоциация " Българска книга " с апел издателството да не бъде допускано за присъединяване в изложби като Пролетния панаир на книгата. В отговор " Еделвайс " са написали свое мнение.
Прочетете още
Ето какво гласи то:

" Скъпи другари и фенове на четенето,

Организацията на евреите в България “Шалом “ изпрати отворено писмо до Асоциация „ Българска книга “, в което изиска да не бъде позволено издателство “Еделвайс ” до присъединяване в изложби като Пролетен панаир на книгата. Организацията стимулира своето искане с изказванието, че издаваме книги “прославящи крайнодясна, антисемитска и расистка идеология ”.

Категорично заявяваме, че изказванията на ОЕБ “Шалом “ не дават отговор на истината и имат за цел да подведат българската общност по отношение на нашите издания. Видно, от всичко написано в отвореното писмо, е, че отправените обвинявания се базират единственно на тълкования на кориците на книгите или биографиите на създателите, само че не и на самото наличие на книгите, с което от ОЕБ “Шалом “ не са си създали труда да се срещнат. 

Например, едно от внушенията е по отношение на създателя Дейвид Ървинг, който съгласно Шалом е жигосан и наказан. Вярно е, че личността на Ървинг бива оспорвана през годините и същият е бил обект на правосъдно гонене в предишното. В писмото обаче комфортно се премълчава фактът, че той не е бил осъждан или съден за нещо, което е написал в книгите си. 

Нека си напомним, че осъждан за държанието и вижданията си е бил Оскар Уайлд, излежал по-голямата част от двегодишната си присъда за непристойно държание във Викторианския затвор в Рединг. Известно време в пандиза е прекарал и Джек Лондон. Но това не е спънка през днешния ден книгите на тези велики писатели да бъдат продавани по целия свят. Както, апропо, се продават и книгите на Дейвид Ървинг, които да вземем за пример могат да бъдат закупени свободно от най-големия международен пропагандатор на литература “Амазон ”.

Напълно сме наясно, че съвсем всички исторически събития и персони нямат еднопосочна интерпретация и оценка както измежду гилдията на историците, по този начин и измежду обществото като цяло. А когато става въпрос за деликатна тематика като интервала към Втората международна война, полемиката е още по-голяма и надлежно мненията са разнопосочни и провокират разгорещени полемики. Но сме длъжни да напомним, че в едно демократично общество всяко мнение или историческа теза, които не са глобени под някаква форма от законодателството, би трябвало да бъдат атакувани и оборвани само с доказуеми обстоятелства и контрааргументи, а не посредством налагането на цензура под формата на възпрепятстването на присъединяване ни в събитията на Асоциация „ Българска книга “.

В своята същина настояването на ОЕБ “Шалом “ съставлява жестоко нарушаване на Конституцията на Република България, която подсигурява свободата на словото и издава едно рисково, тоталитарно мислене, което заплашва да ни върне във времената преди 10 ноември 1989 година, когато имаше единствено няколко държавни издателства и се издаваха само книги, които отговаряха на партийната линия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР