Остеоартритът може да е инвалидизиращ, особено, когато засяга по-възрастното население.

...
Остеоартритът може да е инвалидизиращ, особено, когато засяга по-възрастното население.
Коментари Харесай

Предотвратим ли е остеоартритът и как да забавим прогресията му?

Остеоартритът може да е инвалидизиращ, изключително, когато визира по-възрастното население. Най-често болестта се демонстрира в колянната става - при близо 4% от популацията на земята и по-рядко в тазобедрената - при към 1% от хората. Установено е, че в развитите страни, при които възрастните хора съблюдават висока здравна профилактика, записаните случаи са по-малко, което прави болестта в случай че не напълно предотвратимо, то с опция за закъснение на прогресията му.

Променени ли са разбиранията за заболяването през последните години?

До наскоро остеоартритът (ОА) се разглеждаше като заболяване с неизбежно неподходяща прогноза по отношение на функционалния потенциал на болните. Основен способ на лекуване оставаше хирургията. Медикаментозните благоприятни условия бяха ориентирани главно за повлияване на болката. Самото название " остеоартроза " е обусловено от визията за заболяването като възрастово обвързван дегенеративен развой. Диагнозата се поддържа от рентгеновите промени - стеснена ставна пролука, остеофити и уплътнение на костта под хрущяла в ставата (субхондрална остеосклероза).

В наши дни ОА може да се лекува в смисъла на това, че могат да се модифицират рискови фактори, да се забави прогресията на заболяването и в ранните форми, даже да се възстановят дискретно наранени структури. По-успешна е лечението в стадия, в който няма ясна изразена рентгенологична картина, не са наранени всички ставни структури - хрущял, кост, синовия, мускули, сухожилия и нерви, и когато подробно се наблюдава резултата от лекуването посредством опциите на актуалните образни способи - ЯМР, ултразвук на ставите и вероятно - артроскопия.

Възпалението е основен фактор в прогресията на остеоартрита

Основният фактор за развиване и градация на ОА е хроничното инфектиране с ниска активност. Тя се случва локално в ставите и ежедневният машинален стрес от придвижването дефинира процеси на репарация и ремоделиране - фини молекулярни процеси, които се случват в организма след възникването на инфектиране и които се стремят да възстановят засегнатите тъкани и да ги трансформират по метод, който да ги направи по-устойчиви на повреди и наново пораждане на инфектиране.

Затлъстяването и нарушаванията в метаболизма са втора водеща причина след възрастта

Принципно значение за развиване на ОА имат затлъстяването и захарния диабет, които трансформират възпалителните реакции в ставата при машинален стрес. Метаболитният синдром се явява като непрекъснат източник на възпалителна интензивност с присъединяване на избрани хормони, присъщи за Синдрома. Мастната висцерална тъкан, която обгръща органите, взе участие интензивно в процеса на инфектиране на целия организъм и провъзпалителните структури се свързват с тези, на локалното инфектиране при ОА.

Всичко това води до възникването на типичната остеоартритна болежка, която съпътства пострадалия без значение от стадия на заболяването, точно поради непрекъснатия инфекциозен развой.

Тъй като съществуват модерни биомаркери за ранна диагностика, те дават информация за костната и хрущялна увреда, тежестта на инфектиране на синовиалната обвивка на ставата и цялостната възпалителна интензивност. Те са добър аршин освен за прогресията, само че и за риска от поява на болестта.

Методите за диагностика

На първо място постоянно се слага добре снетата анамнеза - факторите и особеностите при възникването на признаците - и физикалният обзор, а от образните способи това най-често са: магнитно-резонансната томография за разкриване на най-ранни промени на равнище костно-мозъчен оток, дискретни лезии на хрущяла и меките тъкани, както и сонографско проучване на ставите. Златен стандарт в диагностиката на ОА е рентгенографията.

Предотвратими фактори за поява на ОА

Като всяко заболяване, и ОА има своите рискови фактори, които могат да бъдат модифицирани от индивида. Тези, които могат да бъдат умишлено повлияни и предотвратими, с което да се избегне или забави прогресията на заболяването са:

Наднормено тегло : Както към този момент загатнах, това е един от главните рискови фактори за развиването на ОА, изключително в ставите на коленете и таза. Поддържането на здравословно тегло посредством вярна диета и физическа интензивност може да понижи риска.

Неправилна диета : Храненето с високо наличие на захари, наситени мазнини и модифицирани храни може да усили възпалителните процеси в тялото и да усили риска от ОА. За предварителната защита на ОА, без значение от тежестта, би трябвало да се поддържа здравословна, уравновесена диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

Недостатъчна физическа интензивност : Заседналият метод на живот отслабва мускулатурата и утежнява стабилността на ставите, което непосредствено основава риск от поява на ОА. Редовната физическа интензивност, като да вземем за пример вървене, плуване, каране на велосипед и извършения за силата, може да поддържа ставите здрави и мощни.

Травми : Изкълчвания, счупвания, разтежения и навяхвания, изключително повтарящи се такива, усилват риска от развиване на ОА. Хора с история на чести контузии на едни и същи места (често изкълчване на крайници, заради стъпване изкривено, рухвания при бягане и т.н.) би трябвало да проследят деликатно дали в засегнатите сектори не се появяват трайни белези на инфектиране, асоциирано с остеоартрит. Това е изключително годно, когато при едни и същи извършения от време на време се травмира една и съща мускулна група, стави или ставни връзки, или както го назоваваме, да имаш " едва място ".

Претоварване : Внимателно ръководство на физическите интензивности и спортните занимания са от изключително значение. Трябва да се заобикаля претоварване на ставите, изключително, когато става дума за епизодично натоварване, например ремонтни действия, свързани с носене на тежко, преместване на мебели или потреблението във фитнес залите на големи тежести, с повторения до лимита на опциите. Подобни интензивности крият опасности от ставна и мускулна увреда, даже и да не доведат до остеоартроза.

Лоши стелки и несъответствуващи обувки : Стелката и обувката могат да имат въздействие върху натоварването на ставите. От метода на стъпване зависи вярното разпределение на тежестта на тялото и вярната стойка. Промяната в тези индикатори води или до едностранно преразпределяне на тежестта с доминация в дясно или ляво, или натоварване на характерни стави. Всичко това е и прикрит риск за гръбначни изкривявания, по тази причина е значимо да се обърне внимание на метода, по който се изтрива подметката - в случай че тя е очевидно изтрита неравномерно и има изтъняване към петата в ляво или в дясно, това надлежно демонстрира и в коя част се натоварват поетапно ставите от глезена нагоре. В случая диагностика на походката и стъпалото могат да оказват помощ в избора на самостоятелна стелка или ортопедични обувки, а от време на време се постанова да се работи умишлено върху самата походка. Това би понижило риска от остеоартроза и сигурно от ранна поява на инфекциозен развой и болежка.

Лечение на ранните признаци на остеоартрита

След премахване или най-малко минимизиране на рисковите фактори, появяването на ранна ОА може да изисква фармакологично лекуване, чиято цел е освен да се оправи с факторите на инфектиране и болковия синдром, само че и да докара до назад развиване на структурните промени в ставите.

Освен чисти аналгетици за болката и къси курсове с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), при ранен ОА се ползват лекарства, които пазят хрущялната тъкан от разрушение, както и вътреставно инжектиране на съединения на хиалуроновата киселина. В тази връзка е редно да се спомене, че хиалуроновата киселина, призната под друга форма, няма потвърдено деяние по отношение на ставните структури.

На късните стадии при ОА се ползват ортопедични способи на лекуване. Артроскопията се ползва с все по-голям триумф, както и ендопротезирането (подмяна на ставата) при най-тежките случаи.

Целта на актуалното държание при ОА е ранната диагноза, лекуването на метаболитни и други утежняващи заболяването фактори, продължителни курсове на приложение на лекарства, които имат директна протективна функционалност на хрущяла (хондропротекция) и инжекционно, локално използване на кръстосано свързани съединения на хиалуронова киселина, къси курсове на обезболяване с чисти аналгетици и НСПВС, и може би най-важното - вярно дозиран режим на физическо натоварване. Подобно сложно лекуване на заболяването би осигурило положително качество на живот на пациентите с остеоартрит.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР