Оставките на медицинските сестри в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен са

...
Оставките на медицинските сестри в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен са
Коментари Харесай

Министърът: Оставките на сестрите в МБАЛ-Сливен са заради личен конфликт. Проблемът е решен

Оставките на медицинските сестри в Инфекциозното поделение на МБАЛ-Сливен са поради междуличностен спор и към този момент е открито решение на казуса. Това излиза наяве от отговора на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в отговор на въпрос на депутатите от „ Продължаваме промяната “ доцент Антон Тонев и Татяна Султанова.

Според народните представители медицинските сестри от отделението са сложени в среда, която уронва престижа и престижа им, не им разрешава да извършват отговорностите си в естествени условия, а „ неналичието на каквито и да е съответни дейности от страна на изпълнителния шеф на болничното заведение буди неразбиране и терзание “.

„ Това е екип от осем високоспециализирани медицински сестри и служащи, които през цялото време на COVID-пандемията, отдадено, непрекъснато и самоотвержено са обслужвали COVID-пациенти от цялата област Сливен, включително област Ямбол и област Бургас. В тежките условия на пандемията, когато медицински личен състав липсваше, те не пожалиха сили, с цел да обезпечат нужната грижа в тежката обстановка, през която преминахме всички, давайки непрекъснати денонощни наряди и пътувайки по обитаемоте места в близките области. Готовността на шефа на лечебното заведение с лекост да се лиши от този личен състав, ни кара да сме мощно загрижени за създалата се комплицирана конюнктура в това поделение. Загубата на този личен състав ще се отрази мощно отрицателно на качеството на медицинските грижи за хората от региона, което не трябва да се позволява при никакви условия “, се споделя във въпроса.

„ В Отделението по Инфекциозни заболявания работят 11 медицински сестри, включително старша здравна сестра и 3-ма здравни асистенти. На 19.08.2022г е подадена докладна от 6 медицински сестри и 2-ма здравни асистенти с разнообразни обвинявания към старшата здравна сестра. Ръководството на сдружението е провело срещи с личния състав на отделението за изглаждане на несъгласията сред чиновниците и са изискани мнения от шеф поделение, старша здравна сестра и основна здравна сестра. По тяхна информация спорът е почнал като междуличностен. Старшата здравна сестра, против която всъщност е подаденият сигнал, е чиновник в поделение по инфекциозни заболявания от 1985г., а от 2001г., след извършена конкурсна процедура, заема длъжността „ старша здравна сестра “ и досега не е имала дисциплинарни санкции “, споделя министърът.

Д-р Меджидиев оповестява, че на 30 ноември 2022г. една от медицинските сестри е отдръпнала заявката си, а на 5 декември 2022г. здравният помощник е направила същото. На идващия ден още две медицински сестри са отдръпнали заявките за предупреждение за овакантяване и са изразили предпочитание да бъдат преназначени в друго поделение. Със заповед на изпълнителния шеф в инфекциозно поделение са командировани 3 сестри от други отделения на болничното заведение.

Министърът прецизира още, че по време на пандемията, за подкрепяне работата на личния състав, понижаване на престоя в инфекциозна среда и съблюдаване на разпоредбите за добра здравна процедура, в отделението са командировани още чиновници, а след прекъсване на целевите средства за работа с Коронавирус пациенти, управлението на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “-Сливен е взело решение от 1 юли 2022г. да се усилят главните заплати на работещите в инфекциозното поделение с 30%.

„ Ръководството на МБАЛ „ доктор Иван Селимински “- Сливен твърди, че все още са подхванати всички законни дейности във връзка с спора и отделението по инфекциозни заболявания ще продължи да работи и да обезпечава здравна помощ на нуждаещите се пациенти от област Сливен “, споделя министър Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР