Оставката на министър-председателя Николай Денков е депозиранав деловодството наНародното събрание,

...
Оставката на министър-председателя Николай Денков е депозиранав деловодството наНародното събрание,
Коментари Харесай

Денков внесе оставката си в парламента: Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума

Оставката на министър-председателя Николай Денков е подадена в деловодството на Народното събрание , оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

" Днес подадох оставка като министър-председател и тя към този момент е импортирана в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е съблюдаване на дадена дума , израз е на поредност , политически феърплей и почитание към жителите ", уточни малко по-късно Денков на специфичен брифинг пред медиите, съобщи Дарик.

" Днес и зпълнявам уговорката, който поехме със взаимната декларация на 6 юни 2023 година " , сподели още той иприпомни и какво е било нейното наличие :„ Първо , да излъчим устойчиво държавно управление, с народен мандат, към което ще се образува конституционно болшинство. Второ , министър-председател за първите девет месеца ще бъда аз, а Мария Габриел – вицепремиер и външен министър. А за идващите девет месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а аз ще бъда вицепремиер. Трето , в края на всеки девет месеца министър-председателят ще подава оставка. Двете парламентарни групи би трябвало да я гласоподават и да поддържат за идващ министър председател номинацията на другата парламентарна група. Четвърто – държавното управление ще извършва съгласувани законодателна и управническа стратегия. Пето , ще се приготвят и одобряват промени в Конституцията, в разговор с всички парламентарни групи “.

Премиерът уточни, че дотук извършват всяка точка и всеки ред , макар че разговорът от време на време е бил " взривяван и вкарван в задънени улици ".

" Стигаме до основната, шеста точка в декларацията – ще бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание, с оглед гарантирането на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества “, сподели още министър-председателят Николай Денков.

Той прикани политическите сили да удържат на думата си . „ През идващите девет месеца би трябвало да извървим до дъно реформаторския път, ко йто начертахме през юни. Да, нужна е политическа храброст, с цел да имаме самостоятелни съдии и прокурори, а не осем джуджета и подправени нотариуси в правораздаването , с цел да извадим регулаторите от кланово-семейните връзки, тъй че да контролират публичните връзки, а да не бъдат употребявани като бухалки за завладяване на бизнеси, с цел да е ясно кой подвига цените в страната и по чия повеля “, сподели още Николай Денков.

„ Предложеният преди две седмици меморандум беше тъкмо това - подробна паметна записка, която да подсети какво се разбрахме преди девет месеца и какво още остава да свършим. За това на масата сложихме за разискване промени, а не имена “, добави министър-председателят.

Той разяснява, че подадената през днешния ден оставка „ е още една покана за договаряния “ по значимите за хората тематики и успокои хората:

„ Дължа едно категорично утешение за българските жители. Правителството ще продължи да извършва отговорностите си и да работи, както и досега - за повишение на приходите, за основаване на устойчива бизнес среда, за усилване сигурността на страната и за одобряване на позициите на България в интернационалните връзки, до момента в който бъде определено идващото държавно управление “.

На въпрос дали се е срещнал към този момент спроекта на съглашение, обявен през днешния ден от ГЕРБ, както и по какъв начин прави оценка предложенията в него, Денков беше сбит: „ Трябва да седнем на масата за договаряния. Когато са ясни резултатите от тези договаряния, тогава ще получите информация. Всичко друго сега би попречило на това да проведем градивни договаряния “.

По-рано денем след национално заседание ГЕРБ демонстрираха своетопредложениезаСпоразумениезасъвместно ръководство врамкитенамандатана49-ото Народно събраниес ПП-ДБ иМеханизъм за взимане на решения.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска довериеотпартиятада го изпрати на ПП-ДБ.С болшинство активът на партията го поддържа.

" Ще им предадем да го прегледат и щедадем още един шансна договарящия екип ", добави Борисов и посочи, чего оферират, " с цел да не слагат ПП-ДБпод напън ".

Той уточни икои са договарящите -Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Според него ибез избориможе да се откри решение засъставяне на кабинет.
Малко по-късно пристигна отговор и от ПП-ДБ. Те показаха, че одобряват резултатаот днешнотосъвещаниенаГЕРБ-СДСкатостъпкакъмсъздаването на атмосфера за градивен разговор.

В позиция от обединяването изразяватудовлетворение, че " огромна част от точките, препоръчани в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и разисквани с нужната съвестност в препоръчаното от ГЕРБ съглашение ".

Преговорният екип на ПП-ДБще се състои от водачите на коалицията- Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасови актуалният премиерНиколай Денков.

" Оценяваме обстановката сега като изключително значима за бъдещето на страната и по тази причина призоваваме сътрудниците от ГЕРБ да стартираме договарянията незабавно щом Мария Габриел е още веднъж в страната.Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от водачите на обединението и сегашния министър председател Николай Денков. За насвсеки контракт е заричане сред страните,адобрите обещаниясаспазените обещания. Ето за какво ние ще предложим на следващия ден Народното събрание дейно да одобри посредством гласоподаване оставката на държавното управление на Николай Денков ", осведомиха още в позицията си от ПП-ДБ.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР