Оставиха а ареста 54-годишният Стефан Грозев, който е задържан във

...
Оставиха а ареста 54-годишният Стефан Грозев, който е задържан във
Коментари Харесай

Обвинен за източване на 130 бона от НОИ обяви гладна стачка

Оставиха а ареста 54-годишният Стефан Грозев, който е арестуван във връзка със скица за източване на 130 000 лв. от Национален осигурителен институт посредством подправени болнични, оповестяват от Trafficnews.bg.

Вчера той се изправи пред Районен съд-Пловдив с искане за смяна на мярката му за неотклонение „ задържане под стража” и възбрана да напуща рамките на страната, което обаче не беше почетено.

Той е упрекнат в това, че е осъществил машинация посредством компанията си " Джи Еф Ти - България ", записана в Харманли с 5 000 лв. уставен капитал. Според прокуратурата, съизвършител в схемата е известният пловдивски ортопед и някогашен ръководител на ортопедична комисия доктор Георги Кръстев.
Нанесените вреди на Национален осигурителен институт надвишават 130 000 лв.. Десетте чиновници на компания " Джи Еф Ти - България " са получили 76 000 лв., а самият шеф - 54 000 лв.. Законът планува от 3 до 15 години отнемане от независимост, лишаване на права, както и изземване на имущество.

Стефан Грозев има повдигнато и второ обвиняване за лъжесвидетелстване и умишлено въздействане върху очевидци в хода на следствието.

" Упражняван е така наречен болничен туризъм, защото компанията е в Харманли, пациентите от разнообразни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София ", изясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов в хода на следствието.

До преди назначението в тази компания, служащите са били на минимална заплата в други сдружения. След като са били назначени в тази компания, са били обезпечавани на оптималният предел, като и болничните, които са взимали са били високи. Те не са получавали съвсем никакъв приход през цялото това време, вземали са дребни суми на ръка.

Обвиняемият има и втора записана компания - " Бахи 1991 ", с 50 000 лв. уставен капитал.
Грозев е с наложена мярка „ задържане под стража” от юли месец 2021 година. Той дружно с юриста си Таня Чечкова желаеха по-лека мярка за неотклонение с оглед продължителния период на задържане – над 8 месеца, чистото му правосъдно минало, неналичието на заплаха да извърши друго закононарушение или да се укрие и влошеното здравословно положение на Грозев. От началото на март, Стефан е оповестил гладна стачка и виталните му индикатори излизат от естествените равнища, което е несъвместимо с сложена му от доктор диагноза „ епилепсия”.

Молбата за смяна на мярката си неотклонение е импортирана на 24 февруари и съгласно бранителя му Таня Чечкова, вместо да я придвижи до съда, прокурорът по делото неотложно е внесъл обвинителния акт, с цел да може Грозев да не бъде освободен. От тогава той е оповестил и гладна стачка.

Наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов от своя страна пожела потвърждаване на мярката на Грозев, с оглед тежкото съзнателно закононарушение в което е упрекнат, съществуването на задоволително доказателства, неналичието на непрекъснат адрес, на който да изтърпява по-лека мярка и огромната добре премислена и планувана скица, в която е забъркан.

Пред магистратите Стефан Грозев съобщи, че в обвиняванията няма нищо правилно и всичко е една „ добре скалъпена стъкмистика”.

„ Адекватно и напълно съществено декларирам, че мога да обърна всички изказвания на 180 градуса. Каквото и да кажа, задачата на държавното обвиняване е да ме държи до последно, защото не им спомагам. Държа да отбележа, че не съм престъпно проявен, както е записано в материалите по делото. Желая да ми бъде анулирана мярката. Нямам желание да се прикривам, само че не искам да бъда ограничаван”, добави Грозев.

След решението на съда, с което желанията на Грозев бяха порязани, юристът бе безапелационен, че ще апелират мярката в 7-дневен период.

Стартът на делото всъщност е плануван за 20 април.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР