Оставаме в готовност за протест, заявиха работодатели и синдикати, в

...
Оставаме в готовност за протест, заявиха работодатели и синдикати, в
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

Оставаме в подготвеност за митинг, обявиха работодатели и синдикати, в отговор на въпрос на БГНЕС дали ще има митинг на 18 май.

" Оставаме в подготвеност за митинг. Исканията на работодателите за цената на електрическата енергия и природния газ ги считаме за изпълнени .

Затова един огромен митинг за цена на газа и електрическата сила не би бил състоятелен ", съобщи Васил Велев, ръководител на АИКБ.

"Относно митинга на 18 май има още една браншова среща на следващия ден .

Много е значимо разговорът сред синдикати, работодатели и държавно управление да се води с национално представителните организации на бизнеса и служащите. Ще пресечем всевъзможни опити да бъдат подменяни националните организации със инцидентни хора, които съставляват себе си. Няма да приемем всяка рецензия към кабинета да се изяснява с Кремъл ", сподели Велев.

Тристранният разговор има шансове да се възвърне в европейски стандарт, който България беше постигнала, добави той.

Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа “ е сложил въпроса за поддръжка на предприятията от градския превоз, само че отговорът на вицепремиера Асен Василев не е бил насърчителен.

" Не получихме никакви обнадеждаващи отговори ,

като се изключи че държавното управление ще усили своя дял при субсидираните групи, които пътуват, като пенсионери и възпитаници, само че това е малко ", сподели той.

"Моята скромна прогноза е, че митингът ще се състои. Хората, които преди този момент говореха какъв брой добре е да се стачкува, в този момент ни изясняват какъв брой е неприятно. Лицемерието би трябвало да има някакви граници ", акцентира Манолов.

КНСБ ще остане в протестна подготвеност, в случай че всички тези ограничения не се отразят върху стоките и услугите ,

които използват българските жители. КНСБ ще упорства за незабавно увеличение на приходите и на минималната работна заплата. Утре на оперативната среща КНСБ ще произнесе своята дефинитивна дума за присъединяване или безучастие на митинга.

КРИБ също ще остане в протестна подготвеност .

Искам да видя дали това, което ни беше дадено, ще се случи. Преди време отново имахме среща в Министерски съвет и нищо от обещаното не се случи. Затова ние ще останем в тази протестна подготвеност. Ние не приказваме единствено за компенсацията на силата, които касаят всички – работодатели и консуматори, ние ще останем в протестна подготвеност, до момента в който не забележим угаждане на настояванията на строителите, транспортния отрасъл. Докато не забележим съгласие и че държавното управление се вслушва в тези претенции. Ако митингът се състои, на него могат а дойдат до 30 хиляди души по наши калкулации “, сподели Кирил Домусчиев.

"Протестна подготвеност значи, че няма да протестираме на 18 май, а ще сменим датата .

Това значи протестна подготвеност. Ще изчакаме утрешната среща с превоза ", посочи Домусчиев.

Насроченият за 18 май народен митинг беше провокиран от няколкомесечните старания да реализираме разговор

с държавното управление и дружно с държавните институции да намерим стабилно решение за усмиряване на цените на електрическата енергия и природния газ. Това съобщи Добри Митрев, ръководител на БСК.

„ Днес имахме градивен разговор с представителите на българското държавно управление .

Вчера бяха обявени от властта ограничения за месец май за подкрепяне. По отношение на електрическата сила декларирахме, че този вид е недопустим. Настоявахме прага да е 200 лв. и да се компенсира всичко над него. Това бе възприето от държавното управление. По отношение на природния газ всичко над цената за месец април да бъде обезщетено през май и юни “, сподели Митрев.

Срещнахме утвърждение в държавното управление да се внесе законопроект за изменение на Закона за енергетиката ,

който да подсигурява, че цените за електрическата енергия след 1 юли да не са по-лоши от тези, които към този момент сме договорили “, уточни той.

Митрев чака с дълготрайни контракти за природния газ да реализираме цена по-добра от тази, която имаме сега.

Утре в 15.00 часа ще има среща с премиера за проблемите на превоза.

„ По отношение на индексирането на договорите за строителство по публични поръчки се работи в посока незабавна законодателна смяна, която да докара до индексиране на цените за материали и горива “, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР