Остава в сила частичното бедствено положение в Карлово след силния

...
Остава в сила частичното бедствено положение в Карлово след силния
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в Карлово след пороя

Остава в действие частичното бедствено състояние в Карлово след мощния проливен дъжд в понеделник по здрач, който наводни десетки къщи, магазини и учебно заведение. Постъпили са над 50 сигнала за нанесени вреди. Много домове и здания бяха наводнени и продължава тяхното отводняване. Доброволци помагаха за почистване на улиците, само че са нужни повече хора за ликвидирането на последствията от наводнението. ОТ БЧК показаха подготвеност да окажат филантропична помощ на потърпевши хора.
При първичния оглед на Професионалната гимназия по жп превоз " Христо Смирненски " са регистрирани голям брой вреди - отнесени огради и залят корпус с два нови кабинета. Kласните стаи на партера на образователното заведение също са в неприятно положение. Директорът на гимназията Стефан Филчев изрази вяра, че с изключение на доброволците, в подпомагането за възобновяване на учебното заведение ще се включи и страната.
Преди ден поради пороя се наложи да бъдат евакуирани 7 души. Леки коли и камиони закъсаха на Околовръстното шосе в града. Пороят продължи към час, наводни дворовете и приземните етажи на над 40 къщи и магазини, отнесе и леки коли. Стихията опустоши и входа на гимназията по жп превоз.
Община Карлово стартира подсилване на отводнителния канал, който е придошъл в резултат на поройния дъжд, а затлачване с отпадъци е станало причина водата да прелее. За преодоляване на изключителната обстановка бяха изпратени 7 екипа огнеборци и спасители от бранш " Специализирани оперативни действия " на Регионалната дирекция в Пловдив.
Воден апокалипсис имаше и в Сопот. Дъждът рукна из ведро следобяд и за малко време нанесе провали. Невъзможно бе да се кара по улиците, настояват водачи от двата града.
Агенцията за обществено подкрепяне има подготвеност за оказване на поддръжка на потърпевшите хора от проливните дъждове в Карлово и Сопот. На засегнатите от пороя семейства ще бъде оказано цялостно подпомагане при подаване на заявки за еднократна помощ, отпускана по реда на Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне за посрещане на случайно зародили витално значими потребности. Нейният оптимален размер е 375 лв.. С тези средства хората ще могат да закупят храна и движимости от първа нужда.
Силен дъжд е провокирал обилни провали в няколко обитаеми места и в община Кайнарджа, област Силистра. Обявено е бедствено състояние в селата Зарник, Светослав и Добруджанка. Няма потърпевши хора.
 

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР