Остава бедственото положение във врачанските села Бързина и Ботево, заради

...
Остава бедственото положение във врачанските села Бързина и Ботево, заради
Коментари Харесай

​Остава в сила бедственото положение във врачанските села Бързина и Ботево

Остава бедственото състояние във врачанските села Бързина и Ботево, поради преливането на язовир Рогозен, което докара до внезапно повишаване на равнището на реките. В момента на язовира не престават аварийно-спасителните действия, за да се понижи натиска на водата върху стената на оборудването.

Бързина, Хайредин Ботево, Хайредин

Приливната вълна безусловно пред камерата ни събори голяма маса от стените на преливника на язовира. Тук е най-критичният сектор, през който язовирът може да прелее и да опустоши близките села. Ето за какво на това място се изсипват стотици тонове скална маса.
Кирил Василев, ПБЗН-Враца: Страшно е, тъй като с продължаването на разрушенията може да се усили изпускането на вода от язовира през опустошения преливник и да се увеличи внезапно равнището на Скъта и на язовир Бързина.
За да се понижи натиска върху преливника водата се трансферира през язовирната стена с две мощни помпи на пожарната.
Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин: Снеготопенето към този момент не е проблем, казусът е по-скоро от каскадата, какви води ще дойдат от горната страна. Засега не изпускат доста - към 5 кубика и ние в случай че свалим тук равнището, считам, че ще излезем от обстановка.
Хората, които живеят по поречието на придошлата река в село Бързина се готвят за още една безсънна нощ.
Миглена Димитрова, с. Бързина: Ние част от нещата сме ги прибрали на горния етаж, децата са нагоре по родственици, само че всеки си стои до дома и чака да види какво ще стане. Мирослав Комитски, зам.-областен шеф на Враца: 24-часово наблюдаване има както на язовирите по течението на река Скът, по този начин и на река Бързина.
Днес беше регистрирано намаляване на равнището на прииждащата вода, а бедственото състояние остава в действие за неопределен срок.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР