Остатъчният срок на годност на 200 бутилки зехтин, в регионален

...
Остатъчният срок на годност на 200 бутилки зехтин, в регионален
Коментари Харесай

Инструментът, с който един от най-големите търговци на едро следи за секунди от отстъпки до срок на годност

Остатъчният период на валидност на 200 бутилки зехтин, в районен склад за търговия на едро в страната, под 75% или над този % е? Това е значимо, тъй като минималният остатъчен период на валидност, на който огромните търговски вериги зареждат стока не може да бъде по-малък.

Отговорът на този и на стотици други стратегически за бизнеса си въпроси пожеланият търговски сътрудник за дистрибуция, логистика и маркетинг в бързооборотния бранш Аксон България АД научава посредством нов програмен продукт.

В актуалната турбулентна бизнес среда за фирмите е жизненоважно да вземат бързи стратегически решения, които подтикват растежа и опосредстват триумфа им. Инструментариумът, който дават за тази цел модерните BI системи, дават точно експедитивност и еластичност . Колкото по-големи са фирмите обаче, с толкоз повече данни, с които да съобразят решенията си разполагат.

" Нуждата от спомагателен репортинг, който да бъде наличен за всички чиновници се наложи заради естеството на работата и с повишаването на бизнеса на компанията ", споделя екипът на Аксон България.

Аксон България е сдружение с над 30-годишна история, през която се утвърждава като желан търговски сътрудник за дистрибуция, логистика и маркетинг в бързооборотния бранш.

В рамките на няколко месеца от екипа на Аксон България се допитали до доверени бизнес сътрудници, които разполагали със лична BI система. Оказало се, че един от най-сериозните сътрудници на компанията в България употребява Qlik Sense.

" От редица места получихме рекомендации за Qlik като най-достъпна система , а за сътрудници да изберем Balkan Services като най-кооперативна компания , с която се работи елементарно ", споделя ИТ мениджърът на Аксон България Илиана Симеонова.

Решението Qlik Sense е внедрено от, консултантска ИТ компания с 30% пазарен дял* за BI в България, със приключени сполучливо над 400 BI плана в България и чужбина.

" Това е един от най-големите по обсег и трудност планове във финансовата и комерсиалната активност, които сме правили. Имахме много огромна последна цел, постиганата след упорита работа ", споделя Димитър Проданов, старши ръководещ BI съветник и сътрудник в Balkan Services.

Проектът, който обгръща всички информации в отделите " Продажби ", " Финанси ", " Логистика " и " Маркетинг " на Аксон България, както и обособен корпоративен дашборд за стратегически цели с основни индикатори от другите посоки, е осъществен на няколко стадия.

Първият от тях включва подробен бизнес разбор на продажбите на търговеца на едро и автоматизиране на репортинга .

Примерен дашборд в Qlik Sense
 Снимка 618524
След завършването на този стадий всеки оторизиран чиновник към този момент може да влезе в системата на момента, в който му е нужна информация и да я види освен таблично, само че и графично.

В следствие е основана функционалност за генериране на годишни финансови доклади по българските стандарти. От счетоводна позиция са основани и информации от вида: основна книга, оборотна ведомост, последователност на сметка, баланс, доклад за приходите и разноските по българските стандарти. BI инструментът разрешава да се ползват разнообразни филтри и корекции при генерирането на справките в процеса на изчислението им.

" Благодарение на новата система счетоводният отдел на компанията получава данните от по-големите финансови доклади всеки ден и със скорост, която беше немислима към оня миг ", разяснява Димитър Проданов.

На идващ стадий е основан така наречен функционален P&L, посредством който компанията дефинира по какъв начин да бъдат регистрирани приходите и разноските. Това разрешава информация като чиста облага на равнище офиси, група артикули, клиенти, канали за дистрибуция и така нататък да бъде извеждана за секунди . Този стадий от плана показва оперативния метод на водене на бизнес и дава опция за следене на развиването му през последните 5 години.

Последвало и построяването на функционалност за генериране на доклад за паричния поток, като основният миг тук е това по какъв начин се показва бизнесът през призмата на паричния поток .

След завършването на този стадий от плана е основано осведомително табло за управлението с над 100 индикатори за успеваемост , което демонстрира другите гледни точки на едно място.

Примерен дашборд в Qlik Sense
 Снимка 618526
Благодарение на новата система за бизнес разбори основният счетоводител на компанията разполага с оборотна ведомост и основна книга с два клика в системата .

Търговският отдел на Аксон България следи всекидневно основни индикатори като обороти по групи артикули, самодейни клиенти и отворен заем, който компанията има в пазара. Вече наблюдава елементарно и отстъпките , с които работи с другите клиенти.

От позиция на маркетинг, благодарение на инструмент католесно се схваща по какъв начин отстъпките рефлектират върху продажбите на Аксон България.

" Промоционалните цени са разнообразни всеки месец, посредством BI системата можем да получим информация на ежедневна база за междинната отстъпка, с която работим с даден клиент за избран интервал, за избрана категория и за дадена продуктова група ", изяснява Ивайло Кръстанов, управител продажби в Аксон България.

По време на плана е осъществена интеграция със съществуващата ERP система на компанията, а също и с логистичния програмен продукт на Аксон България. По този метод компанията елементарно получава информация за наличностите в складовете, за пиковете и бързо прави оценка какъв брой време лишава една поръчка.

" За нас е извънредно потребно да следим къде е отишъл всеки продукт. Чрез BI софтуера следим партидните номера по клиенти, по доставки, по офиси, а също и периодите на валидност. Буквално с пет клика мога да проследя към дадена фактура, какво е изписано и какъв е срокът му на валидност, което е извънредно значимо ", разяснява мениджърът продажби в Аксон България Ивайло Кръстанов.

BI системата спомага и за по-добър надзор на брака и неговото съкращаване. Инструментът улеснява планирането на база рестриктивните мерки, които компанията има за доставки към комерсиалните вериги. Пример за това е контролът на стоковите ресурси, освен като численост, а и като периоди на валидност.

Непосредствена изгода от внедрената BI система за Аксон България е достоверността и надеждността на данните в нея.

" Когато преговаряме с едни от най-големите търговски вериги в страната, нашите данни са " стоманени " и са изцяло правилни - дават отговор едно към едно на това, което е фактурирано ", изяснява Ивайло Кръстанов и добавя, че опцията да си " в час " с бизнеса си във всеки един миг е скъпа.

Системата обезпечава и експедитивност на компанията. Преди внедряването на софтуера, с цел да бъдат генерирани информации по клиенти, обороти, обекти, дилъри, посоки и брой дейни клиенти, трябвало да бъдат изпращани поръчки към ИТ отдела. Така приемането на една информация можело да отнеме през целия ден. След внедряването на BI системата сходни информации към този момент се вършат от всеки оторизиран чиновник единствено с няколко клика.

Примерен дашборд в Qlik Sense
 Снимка 618531
BI софтуерът разрешава и доста бързо съпоставяне на минали интервали .

" Сега следим какво се случва в действително време с бизнеса ни ", споделят от екипа на Аксон България. И допълват, че Qlik им икономисва време и им дава еластичност в работата.

" Благодарни сме на Balkan Services за решението, което построиха за нас. Ползваме го освен всекидневно, само че и най-често измежду останалите софтуерни разработки, които имаме при нас! ", споделя в умозаключение Ивайло Кръстанов.

*По самостоятелни данни на ©1991-2023 CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР