Останките на германски алпинист, изчезнал през 1986 г., са открити

...
Останките на германски алпинист, изчезнал през 1986 г., са открити
Коментари Харесай

"Стърчат котки и обувки": Излизат телата на изчезнали хора, докато ледниците в Алпите бързо се топят

Останките на немски планинар, липсващ през 1986 година, са открити в ледника Теодул покрай високия връх Матерхорн в Швейцария.

Алпийските ледници бързо се топят поради промените на климата и разкриват тайните, които са пазили с години.

Тялото е намерено по-рано този месец от алпинисти. Те забелязали туристически обувки и котки, които излизали от леда.

Те поддържаха и въвеждането на световен най-малък налог от 15% за мултинационалните корпорации

ДНК разбор посочил, че тялото е на немски планинар, липсващ преди 37 години. Тогава огромна издирвателна и избавителна интервенция не съумява да открие икакви следи от него, споделя Би Би Си.

Полицията не назова името на алпиниста, само че показва, че той е бил на 38 години, когато е липсващ по време на преход.

До 80-те години на предишния век ледникът Теодул е обвързван със своя комшия - ледника Горнер, само че поради топенето си двата в този момент са разграничени.

Поне половината от тази загуба ще се случи през идващите 30 години

Почти всяко лято топящият се лед разкрива нещо или някой, загубен от десетилетия. Миналата година бяха открити останките на аероплан, разрушил се през 1968 година в ледника Алеч – най-големият в Алпите.

През 2014 година тялото на изчезналия английски планинар Джонатан Конвил беше намерено от водач на хеликоптер, който вижда нещо извънредно, до момента в който доставя хранителни запаси до планински подслон на Матерхорн.

Алпинистът бил в неопределеност от 1979 година Семейството му, което е прекарало десетилетия в неопределеност за ориста му, разяснява, че Конвил е намерил за последно свое леговище среда, която обича.

През 2015 година двама японски алпинисти, изчезнали в снежна стихия през 1970 година, бяха открити на Матерхорн.

Миналата година топящият се лед даже промени границата сред Швейцария и Италия. Известната италианска планинска хижа Rifugio Guide del Cervino, обичана от скиори и туристи, в този момент механически е в Швейцария и се водят деликатни договаряния сред швейцарското и италианското държавно управление, с цел да се реши по какъв начин да се преначертаят държавните граници.

Топенето на непрекъснатия лед на Алпите води до липса на питейна вода за популацията

Алпийските ледници са основни за околната среда на Европа - снягът, който съхраняват, цялостни огромни европейски реки като Рейн и Дунав, осигурявайки вода за посевите или за изстудяване на атомни електроцентрали. И тази, и предходната година равнищата на водата в Рейн на моменти оставаха прекомерно ниски за товарните плавателни съдове, които транспортират доставки от Нидерландия през Германия до Швейцария.

Разтопеният лед също по този начин охлажда реките. Ако това не се случва, водата става прекомерно топла и рибата в нея умира.

Причината е изменението на климата

Швейцарските ледници са изгубили половината от размера си от 1931 година насам - доста по-бързо стесняване, в сравнение с учените са планували. С тази скорост съвсем всички алпийски ледници ще изчезнат до края на този век, предвидиха специалистите предишното лято.

Юни 2023 година обаче един от най-горещите и сухи месеци в историята на Швейцария. Първите три седмици на юли са най-горещите в света, регистрирани в миналото. През август и септември специалистите по ледниците още веднъж ще мерят леда и се притесняват какво ще намерят.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР