Останки от касетъчни бомби, открити през октомври миналата година в

...
Останки от касетъчни бомби, открити през октомври миналата година в
Коментари Харесай

Хюман райтс уоч призова Украйна да не използва забранените противопехотни мини

Останки от касетъчни бомби, открити през октомври предходната година в Изюм от екип на " Хюман райтс уоч ". Снимка: уеб сайтът на неправителствената оргавнизация hrw.org
Правозащитната организация " Хюман райтс уоч " прикани Украйна да проверява обвиняванията, че нейните въоръжени сили са употребявали хиляди противопехотни мини във и към източния град Изюм, когато регионът бе окупиран от съветската войска, съобщи Ройтерс.  " Хюман райтс уоч " е документирала потреблението на противопехотни мини в девет разнообразни области в и към Изюм и е удостоверила 11 цивилни жертви на такива муниции.

" Хюман райтс уоч " означи, че предходната година е разгласила три отчета, в които е обвинила съветските сили, че са употребявали противопехотни мини в няколко украински области след нашествието си.
" Изглежда, че украинските сили са разпръснали мини в обширни региони към Изюм, което е довело до цивилни жертви и е основало непрекъснати опасности ", сподели Стив Гус от правозащитната организация. 
" Руските сили неведнъж са употребявали противопехотни мини и са правили зверства из цяла (Украйна), само че това не оправдава потреблението на неразрешени оръжия от (нейната армия) ", добави той. 

Украйна, за разлика от Русия, е страна по Конвенцията от 1997 година за възбрана на потреблението, складирането, производството и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното заличаване. Москва отхвърля да е нападала цивилни жители или да е правила военни закононарушения. 
" Хюман райтс уоч " съобщи, че потреблението на противопехотни мини нарушава и интернационалното филантропично право, защото тези устройства не могат да вършат разлика сред цивилни и военни.
На 24 ноември украинският заместник-министър на защитата Олександър Полишчук е изпратил писмен отговор на питане от страна на правозащитната организация. Полишчук е декларирал, че Украйна се ангажира напълно с всички интернационалните отговорности в региона на потреблението на мини. По думите му украинските сили се придържат прецизно към интернационалното филантропично право и към Конвенцията от 1997 година. " Хюман райтс уоч " обаче отбелязва, че Полишчук не е дал съответен отговор на нито един от въпросите на организацията и е показал, че " преди края на войната няма да бъде коментирана информация за видовете оръжия, употребявани от Украйна ". 
Базираната в Ню Йорк правозащитна организация сподели, че е провела изследването си в интервала от 19 септември до 9 октомври в украинския град Изюм, като е интервюирала 100 души, в това число хора, които са били очевидци на потреблението на противопехотни мини или са потърпевши от такива, лекари, украински сапьори и други. 
" Хюман райтс уоч " е документирала потреблението на противопехотни мини в девет разнообразни области в и към Изюм и е удостоверила 11 цивилни жертви на такива муниции. " Девет зони бяха наоколо до места, на които са ситуирани съветски военни елементи, което допуска, че те са били задачата ", показва организацията. 
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
 
31 Яну 2023731 Яну 202318331 Яну 2023125831 Яну 202324631 Яну 2023246131 Яну 20232692Коментариrusnak31 Яну 2023 16:54ч.
Верно ли бе? А " липистките " с които засипват градовете на Донбас и убиват цивилни и деца? Тия педали кво се вършат на ударени???
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ким Чен Ун31 Яну 2023 16:56ч.
Гледам нова мантра при рубладжиите. Кат не може да завземем и едно село се гордеем какъв брой украинци сме избили. Няма такава сган като рубладжийската.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023318411 Яну 2023195328 Яну 2023213626 Яну 2023428
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР