Останки на праисторически скелет на близо 6500 години, керамични съдове

...
Останки на праисторически скелет на близо 6500 години, керамични съдове
Коментари Харесай

Останки на праисторически човек бяха открити край Суворово

Останки на праисторически скелет на близо 6500 години, керамични съдове и декорации са били открити при разкопки на археолози край град Суворово, съобщи Българска национална телевизия.

Специалистите изследват терена, на който постройките са били унищожени при пожар. Според археолозите от Варна, една от постройките се е употребила за работилница за произвеждане на керамични съдове.

Праисторическото населено място е намерено през 1983 година, когато е построен пътят сред Суворово и с. Дръндар. Тогава са направени първите ровове и са открити две жилища. През 2011 година разкопките на опожареното място се възобновяват.

Целта на разкопките е да се разчисти напълно селището, с цел да изяснят повече детайлности за бита, техническите познания и умения на античното население, което е живало по нашите земи преди хиляди години.

Праисторическото населено място край Суворово е част от една огромна селищна верига, която е обитавала нашето Северно Черноморие преди повече от 6500 години.

Втора година експедицията се финансира от Министерството на културата. Разкопките ще продължат и през идната година, когато ще се изследва северната част на селището.

Очаква се археологическите открития да се добавят с нови предмети, които да опишат за живота на нашите далечни праисторически прародители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР