Останки на праисторически скелет на близо 6 500 години, керамични

...
Останки на праисторически скелет на близо 6 500 години, керамични
Коментари Харесай

Край Суворово откриха останки от живота преди 6500 години

Останки на праисторически скелет на близо 6 500 години, керамични съдове и декорации са открити при разкопките край град Суворово. Специалистите изследват терена, на който постройките са били унищожени при пожар. Според археолозите от Варна, една от постройките се е употребила за работилница за произвеждане на керамични съдове.

Суворово

Праисторическото населено място е намерено през 1983 г, когато е построен пътят сред Суворово и с. Дръндар. Тогава са направени първите ровове и са открити две жилища. През 2011 година разкопките на опожареното място се възобновяват.
Гл. помощник доктор Владимир Славчев /05:01: И към този момент започваме жилище по жилище да се опитваме да вървим на запад и на север, с цел да стигнем до укрепителната система, която е ограждала селището от северната му страна.
Студентът по компетентност " Археометрия " в Софийския университет Георги Иванов е единственият доброволец на обекта. Участва за първа година в разкопките и споделя, че се интересува от раннохалколитна керамика, която към този момент е открита в района на Суворово.
Георги Иванов, доброволец: Изключително забавен е целият обект. Много добре са непокътнати жилищата, което е доста забавно.
Целта на разкопките е да се разчисти напълно селището, с цел да изяснят повече детайлности за бита, техническите познания и умения на античното население, което е живало по нашите земи преди хиляди години.

Праисторическото населено място край Суворово е част от една огромна селищна верига, която е обитавала нашето Северно Черноморие преди повече от 6 500 години.

Втора година експедицията се финансира от Министерството на културата. Разкопките ще продължат и през идната година, когато ще се изследва северната част на селището.

Очаква се археологическите открития да се добавят с нови предмети, които да опишат за живота на нашите далечни праисторически прародители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР