“Оста на желаещите търси решение за кораба “ДичотиЛуиджи ди Майо

...
“Оста на желаещите търси решение за кораба “ДичотиЛуиджи ди Майо
Коментари Харесай

Италия плаши да спре €20 млрд. за ЕС

“Оста на искащите ” търси решение за кораба “Дичоти ”

Луиджи ди Майо заплаши Италия да замрази годишните си вноски в бюджета на Европейски Съюз, в случай че не се откри решение за мигрантите на кораба “Дичоти ”, които Рим желае да бъдат разпределени в други страни от Европейски Съюз.

Италианският вицепремиер и водач на популисткото придвижване “Пет зведи ” Луиджи ди Майо заплаши страната му спре вноските си в бюджета на Европейски Съюз, в случай че други страни от съюза не се съгласят да одобряват мигрантите на борда на кораба “Дичоти ”, съобщи Ройтерс.

Корабът на италианската брегова защита е на пристанището на Катания от близо седмица, само че Рим не позволява на избавените на борда му съвсем 180 преселници да слязат на италианския бряг. В четвъртък под публичен напън вицепремиерът Матео Салвини разреши на малолетните мигранти (27 на брой) да слязат от “Дичоти ”.

Именно сагата към кораба стана мотив за свикването на вчерашната мини среща на върха на 12 евродържави от “оста на искащите ”, които трябваше да обсъдят механизми, по които избавени в Средиземно море мигранти да бъдат одобрявани на избрани пристанища в Европа.

В навечерието на срещата обаче Ди Майо втвърди тона към Брюксел. Той установи, че “мекият метод не работи ”, по тази причина ще се наложи да прибегне към “твърд метод ”. “Ако няма резултат от срещата за разпределянето на мигрантите от “Дичоти ”, “Пет звезди ” и аз няма да имаме предпочитание да даваме по 20 милиарда евро на Европейски Съюз всяка година ”, разгласи Ди Майо във видео, оповестено на профила му във фейсбук.

В отговор Еврокомисията съобщи, че ще следва разпоредбите за ръководство на миграцията и няма да отстъпи пред закани като тези, които насочи Ди Майо. “ЕС е общественост на правила и работи на основата на правила, а не на закани ”, уточни представителят на Европейска комисия Александър Винтерщайн, като акцентира, че “намирането на решение за хората на “Дичоти ” е наш главен приорит ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР