Особено, когато говорим за безопасност на стоките, стандартът е този,

...
Особено, когато говорим за безопасност на стоките, стандартът е този,
Коментари Харесай

Опасни стоки! От пакетче с дъвки удря ток

 Особено, когато приказваме за сигурност на стоките, стандартът е този, който дефинира разпоредбите и условията, на които дадена стока би трябвало да дава отговор, с цел да бъде безвредна. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов в предаването " Директно “ по телевизия Bulgaria ON AIR през седмицата, в която отбелязахме Световния ден на стандартизацията.

" Тези стандарти не са някаква самоцел. В резултат на продължителни на практика изпитвания е открито по какъв метод би трябвало да бъде конструиран даден предмет според от предназначението му, с цел да не крие опасности за живота и здравето на хората въобще и на децата – в частност “, акцентира Маргаритов. " Понеже в България работят сносно дефинирани и подробни стандарти, се случва тъй че се попада на артикули, които не дават отговор на условията им. Има разнообразни типове опасности – от порязване, задушаване и така нататък Има опасности за живота, за здравето… “, добави той.

" За всяка стока, която би могла да бъде рискова, това се преценя и то по един извънредно тъкмо регламентиран метод – в упълномощени лаборатории или от движимости лица, които са оторизирани да вършат тази оценка. Затова даже тогава, когато липсва един документ, от който да излиза наяве, че е направено съответното изпитване в лабораторни условия или експертизи и тази стока дава отговор на стандарта за сигурност, тя не трябва допускана въобще на пазара и по-честите случаи, при които ние задържаме такива артикули, са фактически на границата, а не в комерсиалните обекти “, уточни ръководителят на КЗП.

Маргаритов съобщи, че всеки търговец би трябвало да е осведомен със законовите условия и да разполага с нужните документи за дадените артикули. Това важи и за случаите, в които се касае за импорт от трети страни. " Търговецът би трябвало да е наясно какво е настоящото законодателство, кои са стандартите, на които би трябвало да дават отговор съответните групи артикули, които той внася от страни отвън Европейския съюз, където е допустимо да важат други правила. Една стока може да бъде рискова съгласно настоящото в Европейски Съюз законодателство, само че в трети страни тя да се продава, тъй като там има други стандарти “, сподели още той.

Стандартите за детските облекла са извънредно съществени. " Има значение и възрастовата група, за която са предопределени облеклата. Единият от вероятните опасности е обвързван с лесното отделяне на дребни детайли, които нормално са прикрепени по незадоволително дълготраен метод върху дрехата и могат да се отделят “, обясни ръководителят на КЗП. " Същевременно би трябвало да споменем и една друга огромна група опасности, свързани с така наречен връзки със свободни краища и шнурове – закачване за транспортно средство, за велосипед, за по този начин модерните в последно време тротинетки, което даже и за по-големи деца може да крие заплаха от пострадване, обърна внимание той.

При имитиращите храни артикули заплахата се крие в това, че те или елементи от тях могат да бъдат погълнати от децата и да провокират задушаване. " Някои извънредно успешно наподобяват плодове и зеленчуци и това може елементарно да заблуди изключително по-малко дете. Ние доста постоянно си мислим, че могат да причинят единствено някакви стомашни разстройства, само че рисковете по-скоро са от задушаване, в случай че попадне в дихателните пътища детайл от тази стока “, уточни ръководителят на КЗП.

Има и рискови артикули, от които удря ток. Например, пакетче с дъвки. " Произведено е от пластмаса. Тази част, която се подава, може да дръпнете. Примерно едно дете подава на друго да си вземе дъвка. И при дърпането се получава удар от ток. Понеже съм го тествал и върху себе си, мога да кажа, че освен че не е прелестно, само че фактически токът е много мощен подтик и освен уплахата може да бъде рискът, който се появява “, изясни Маргаритов.

Запалките с необикновен външен тип могат да изненадат с ненадейно възпроизвеждане на пламък от най-неподозирани места. Маргаритов даде образец със запалка във формата на мобилен телефон: " Конструирана е по подобен метод, че не дава отговор на стандарта – когато приплъзнете капачето, пламъкът може да се озове в ръката Ви. Ако не знаете и се опитате да извлечете този пламък, вероятността, когато запалите, той да изгори ръката Ви, е доста огромна. “

В края на диалога ръководителят на КЗП напомни, че в случай че консуматор закупи рискова стока, има право да я върне, а търговецът е задължен да му възвърне заплатените за нея пари и да унищожи всички налични при него количества.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР