Основното, което ни притеснява по отношение на бюджета, който се

...
Основното, което ни притеснява по отношение на бюджета, който се
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Бюджетът на Асен Василев е антисоциален

„ Основното, което ни тормози във връзка с бюджета, който се предлага, е че той е противообществен. Дори там където са планувани нараствания на заплатите, те не доближават и не се изравняват най-малко с инфлационния %. За пенсиите е същото – 12% нарастване, а инфлацията е над 15% на междинна годишна база. Има цели публични браншове, където чиновниците са извънредно ниско заплатени, по тази причина и ние в нашия вид за бюджет предлагаме нарастване на заплатите да вземем за пример на Национален осигурителен институт. Предлагаме повече средства и за браншове като опазването на здравето, образованието и други “. Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова в ефира на Euronews Bulgaria.
Тя уточни, че има доста браншове, които са недофинансирани: „ Оправданието, че това е бюджет за 5 месеца, не успокоява хората, тъй като те живеят по този начин не от 5 месеца, не от началото на годината, а от предходната година. И до момента знаем, че бяха някакви кърпежи, които не донесоха успокоение и сигурност на хората. Сега отново им споделят:  „ И идващите 5 месеца ще изчакате и вероятно може би с бюджета за 2024 година ще е друго “, уточни Анастасова и добави, че хората не имат вяра на тези обещания.
Попитана по отношение на предлагането на ПП-ДБ за смяна на националния празник, Анастасова разяснява: „ Това беше димката, зад която в случай че могат да се скрият другите промени, които се оферират. Много ясно пролича главното разделяне по линията народен празник, тъй като не всеки човек схваща от правосъдна система, само че националният ни празник визира страстта на всеки един. Смятам, че верният избор за националния празник на България е изработен и в този момент посягайки на това, зад тази димна завеса, кой знае какво друго се случва “, сподели социалистката.
Тя уточни, че Българска социалистическа партия не са съгласни освен с тези промени, които се оферират във връзка с Конституцията: „ Ако това са измененията, които се оферират, ние няма да участваме в договарянията за нова Конституция. Провеждаме доста диалози с конституционалисти, има искрено антиконституционни промени, които се оферират в правосъдната система. Не считаме, че хора, които внезапно са изгубили доверието на гласоподавателите си, които влязоха в една безпринципна коалиция единствено и единствено да са във властта, не считаме, че хора с такива ръце, би трябвало да пипат и главния закон на страната “, аргументира се Анастасова.
Тя уточни нуждата от оптимално публично единодушие по тематиката и добави, че съгласно социалистите при тези условия, това болшинство на имунитетите, омертата и властта няма по какъв начин да направи промени в Конституцията. 
На край Анастасова съобщи: „ Надявам се днешният спор за бюджета да е с отговорност към българите, тъй като тези, които сме в тази зала, сме тук, с цел да пазиме ползите на тези, които са ни изпратили. Не бива да забравяме това “.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР