Основно ядро в Стратегическия план е кооперирането на сектора. Само

...
Основно ядро в Стратегическия план е кооперирането на сектора. Само
Коментари Харесай

Заместник-министър Неков: Само чрез коопериране на сектор земеделие можем да постигнем заложените растеж и добавена стойност

Основно ядро в Стратегическия проект е кооперирането на бранша.

Само по този начин можем да реализираме заложените напредък и добавена стойност. По този метод ще подсигуряваме качество и съвместен надзор в организациите на производителите “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на 19-то съвещание на Тематичната работна група, която разисква заложените интервенции в документа, посредством който ще се ползва европейската Обща селскостопанска политика (ОСП). И акцентира, че интервенциите в Плана са обновени въз основата на съдружното съглашение сред четирите партии.

„ Основна цел на българския Национален стратегически проект е засилено наличие на българските аграрни артикули на пазара у нас и растеж при експорта на модифицирана продукция. ”, добави заместител министър Неков.

Той уточни още, че задачата на Стратегическия проект е да подкрепя и младите фермери, чиито планове да бъдат разписвани гратис.

По думите му се възнамерява да има подкрепяне по цялата агрохранителна верига до пазара и по този метод да се усилят производството и преработката.

„ В момента сме в диалози с Министерството на финансите, с цел да бъде подсигурено задоволително национално съфинансиране, с цел да осъществим визията си в бранш „ Земеделие “, сподели още заместник-министър Неков. По отношение на продукцията от трети страни той очерта като сложна задача обезпечаването на благонадежден надзор от страна на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “, тъй че всички играчи на пазара да са равнопоставени и секторът да бъде подсилен по метод, който е съчетаем с европейското законодателство.

Заместник-министърът на земеделието уточни още, че биопроизводството е приоритет, като в Националния проект за възобновяване и резистентност е заложено да има най-малко 5% биологични площи.

Относно използването на обезпечени бюджети за общините в идващия програмен интервал от Националното съдружие на общините в Република България поддържаха този метод на финансиране и предложиха допълнения в допустимите вложения. Според тях е добре да бъдат възможни вложенията във възобновими енергийни източници, с цел да се поддържа енергийната самостоятелност на общините.

От организацията смятат още, че би трябвало да се включат вложения в културна и туристическа инфраструктура. Те показват, че доста общини, в които е развъртян туризмът, се нуждаят от средства за възстановяване на инфраструктурата, а различният еко, селски и планински туризъм остава главен фактор за локалната стопанска система.

Становището на Министерството е, че огромна част от предложенията могат да бъдат включени, като преди този момент би трябвало да бъдат съобразени с към този момент заложените цели.

По време на работата на групата стана ясно, че съответните бюджети за общини, както и по интервенциите, ще бъдат показани на последващо съвещание. Експертите от министерството прецизираха, че има създадена методика, която ще бъде оповестена, тъй че общините ще могат да възнамеряват плановете си за целия програмен интервал.

Част от дневния ред на съвещанието бяха интервенциите за „ Инвестиции в съществени услуги и дребна по мащаби инфраструктура в селските региони “, „ Запазването на духовния и културния живот на популацията в селските региони “, „ Хуманно отношение към животните и антимикробна устойчивост “, горския и лозаро-винарския бранш.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР