Основният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов

...
Основният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов
Коментари Харесай

Цветан Василев плащал за услуги от паралелна каса, твърди основният свидетел по делото КТБ

Основният очевидец по делото за източването на КТБ Бисер Лазов даде през днешния ден показания в процеса за укриване на налози, заведен против пиар специалиста Соня Колтуклиева, осведоми БНР. Според прокуратурата за интервала 2010-2011 година тя е получила 90 хиляди лева от някогашния мажоритарен притежател на банката Цветан Василев, само че не ги е заявила пред Национална агенция за приходите и не е платила налозите върху получената сума.

В правосъдната зала Лазов изясни, че персонално банкерът му е разпоредил да изплати сумата на Колтуклиева. От думите му се разбра, че това е било нормална процедура, а парите са били вземани от касата на банкрутиралата през 2014 година банка. Лазов работи с Василев от 2005 година и се смяташе, че е дясната му ръка. В залата той описа за редом счетоводство, нямащо общо с главната активност на банката, само че парите за него идвали от КТБ.

От показанията на Лазов пред съда стана известно, че всяка заран Василев е разпореждал на подчинените си, в случай че би трябвало да се изплащат на някого избрани суми, като категорично е посочвал дали би трябвало да е кеш или по различен метод. В случая на Колтуклиева една заран Василев се обадил на Лазов и му споделил, че ще му се обади една жена с името Колтуклиева, на която би трябвало да заплати в продължение на няколко месеца сумата, която е наредил Василев.

Според прокуратурата става дума за 10 хиляди лева на месец, които пиар специалистът е получавала на няколко транша.

Тези пари, изясни Лазов, са вземани от касата на ул. " Дебър ", където се намираше кабинета на Василев и където се намира и известната около мегадело " КТБ " компания - капиталов медиатор " Фина-С " АД. На която Лазов е бил съсобственик и изпълнителен шеф. На същия адрес е имало регистрирани още 200 компании, всички свързани с Василев. Общото сред тях било, че са правили стопанската активност, която КТБ не е можела да прави. Реализирали са различни планове на Василев, изясни пред съда Лазов.

Въпросната заран Лазов се е видял с Колтуклиева, в началото е трябвало да има прелиминарен контракт, само че подобен не е подписан. Той допуска, че дадените от него пари са били за пиар услуги. Пред магистратите Лазов обаче изясни, че работата му не е била да се интересува от повода за предоставяне на парите, а единствено да реализира разпореждането на Василев и вечерта да му се регистрира. Той вземал парите от касата на ул. " Дебър " и оставял записка, на която те му се завеждат на него досега, в който се вижда с Колтуклиева, тя съгласно него и прокуратурата, подписва документ, с който Лазов се връща в касата и парите към този момент не се водят на негово име.

От разпита му се разбра, че това не е било единствен случай. Той мъчно си спомня, къде и по кое време се е срещал с Колтуклиева, кой е давал парите, когато той не може, което основава чувството, че това е било обикновен, непрекъснат развой, осведоми още националното радио.

Всяка вечер това, което е било раздавано денем е описвано в огромен счетоводен доклад с доходи и разноски и някаква рекапитулация. Всичко е ставало " по заповед на Василев ", Лазов не е имал никакво желание да разисква, обмисля или подлага на сериозен разбор разпорежданията на притежателя, за който споделя, че не му е бил шеф по длъжностна характерност, само че е бил фактическия притежател на компанията " Фина-С " АД, от чиято каса са давани парите. Те обаче на процедура идвали от КТБ.

По думите на Лазов каквото кажел Василев, това се е случвало. Всичко е било с " пари с генезис КТБ ".

На съвещанието през днешния ден отбраната на Колтуклиева изиска разпит на Василев, тъй като доста постоянно беше споменаван през днешния ден. По делото има три бележки, на които Лазов разпозна своя почерк и автограф, евентуално на тях има автограф и на получателя, само че бележките не са известни на медиите. Засега процесът е дума против дума, евентуално е назначена експертиза на подписите и почерците на бележките. А към този момент съдът ще реши дали тези бележки са годно доказателство, откъдето са заключи, че подсъдимата е взела пари, които не е заявила пред данъчните.

Съдебният състав реши още преди да позволи разпит на Василев, да призове като очевидец Юлия Илиева. Тя е " движела " касата на ул. " Дебър ", от нея са вземани парите и на нея са се отчитали бележките, които демонстрират, че не Лазов е взел парите. Очаква се тя да се яви пред съда на идващото съвещание по делото - 19 януари. След нейния разпит, съдът ще реши дали да разпитва и Василев.

Лазов описа още, че е видял Василев за последно на 20 юни 2014 година във Виена, когато му предал последната записка, отчитала трансфер на пари. След това с нея е отишъл при проверяващите и е почнал да споделя за модела КТБ, в който е взел участие интензивно до 2014 година, само че очевидно е събирал бележки. Важно конкретизиране е и, че публикуваното от прокуратурата прессъобщение след внасяне на обвинителния акт по делото " КТБ " в съда, което представляваше негово " обобщение ", бе озаглавено " модела КТБ ".

Днес бе разпитана и Иванка Грозева, която е водела счетоводството на Колтуклиева. Тя изясни, че в никакъв случай не е виждала такива бележки и в данъчните заявления на пиар специалиста не са отбелязвани такива суми, които не се чака да бъдат декларирани, в случай че са получавани по разказвания от Лазов метод.

Пред публицисти след делото Лазов не приказва доста. Той искаше да опише пред съда доста за " модела КТБ ", само че нямаше по какъв начин да бъде разпитван по този въпрос, който не е предмет на това дело, което е за укриване на налози. " Аз съм човек, който си е изпълнявал отговорностите ", съобщи той и добави, че не е правилно да приказва, до момента в който се води дело. " Каквото имам да кажа, ще го кажа на способените органи ", даде обещание той.

Защитата на Колтуклиева разяснява, че показанията му били вътрешно спорни и следва да ги проучват. Както и че чакат Василев да бъде разпитан.

При внасяне на делото за банкрута на КТБ в съда се разбра, че от него са отделени 30-тина следствия, при което над 1 милиарда лева са раздавани в " чувалчета, торби и така нататък на известни персони ". Тогава шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев цитира името единствено на Николай Бареков. После се разбра, че делото против Колтуклиева било едно от тези отделени следствия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР