Основният ни приоритет във всички наши разговори е социалната политика.

...
Основният ни приоритет във всички наши разговори е социалната политика.
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Задачата на БСП е да осигурим условия за преживяване на българите

„ Основният ни приоритет във всички наши диалози е обществената политика. Основното, което попречи на диалозите с ГЕРБ, е отстъплението от декларираните преди този момент позиции, защото ден преди този момент господин Борисов съобщи, че те ще поддържат нашите обществени оферти. Вчера на диалозите по бюджета, за които ние сме поканили всички парламентарно показани партии, позицията им беше радикално друга. Те споделиха, че няма да поддържат обществените ни ограничения в бюджета, тъй като това щяло да наруши фискалния баланс. “

Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и депутат Ирена Анастасова в ефира на радио „ Фокус “.

„ В общественото пространство Борисов декларира едно, а на процедура в зала по-късно се случва друго. Няма по какъв начин ние да не подкрепим младежите, възрастните, стопанската система, защото инфлацията е много по-висока от януари 22-ра. Цените летят нагоре и следва отоплителен сезон. И в тази обстановка политическите партии, с цел да се харесат на българите приказват, че ще поддържат всевъзможни обществени ограничения. Когато се стигне до съответни диалози се оказва, че не е по този начин. Българска социалистическа партия е единствената партия, която е поредна в това отношение. Доказахме го в съдружното ръководство, и преди този момент, и в този момент – ние от тези ограничения няма да отстъпим “, безапелационна бе Анастасова за позицията на левицата по отношение на обществената поддръжка за българските жители.

Тя посочи, че ограниченията в обществената сфера са измежду главните за Българска социалистическа партия и даде образец с някои от тях: „ Освобождаването от налог на хора до 26 години, с цел да останат повече средства при младежите. Безплатни учебници за децата до 12 клас, защото в този момент са единствено до 7 клас. 850 лв. или половината на междинната заплата да бъде минималната работна заплата. Това ще бъде обвързано и с поддръжката за майчинството през втората година, което също желаеме да бъде половината от междинната работна заплата. Благодарение на Българска социалистическа партия, като поддръжка за бизнеса, страната поема и за огромните, и за дребните компании разноските за енергоносители над 200 лв.. Искаме да има и необлагаем най-малко от прага на беднотия, който за 2023-та ще бъде 504 лв.. Това ще остави спомагателни приходи при хората ”, уточни Анастасова.

По думите й удължаването на до момента настоящия бюджет ще се отрази отрицателно. Социалистите са учудени от това, че служебното държавно управление е внесло само предложение за удължение на настоящия сега бюджет. „ В годините сме имали такива случаи, да вземем за пример предходната година. Но нещата в този момент са несравними стопански, тъй като ние такава висока инфлация през 2021-ва нямахме. Докато 2022-ра инфлацията скочи доста нагоре и това докара до изнемогване на необятни обществени пластове в България “, разяснява зам.-председателят на Българска социалистическа партия за държанието на служебното държавно управление и произхождащите от него опасности.

„ Българска социалистическа партия преди 3-4 години стартира борбата за въвеждане на машинен избор. Нашата концепция и тогава, и в този момент е, че желаеме да спрем пазаруването на гласове, с цел да може изборите да бъдат по-честни и транспарантни. И те действително да отразяват желанията на българите. Като отговор на Политическа партия, които очевидно доста страдат, че сме за въвеждане и на хартиена бюлетина – ще им кажа, че ние тази борба сме я водили преди те да са сънували, че ще бъдат политическа партия и ще се борят за властта. Първото ние съображение е, че доста хора се тормозят да гласоподават с машини. Близо 40% от гласовете в Монтана са купени и на напред във времето излиза, че машините не са спънка пред пазаруването на гласове. При това състояние ние би трябвало да търсим други механизми, с цел да ограничим това порочно събитие. Защото се видя, че машините не са тази спънка. Трябва да дадем равнопоставеност на всички български жители и на тези, които се опасяват от машините. И на второ място да търсим други способи за ограничение на пазаруването на гласове “, изясни тя за позицията на Българска социалистическа партия, която упорства да се върне опцията за гласоподаване и с хартиена бюлетина.

„ Асен Василев съобщи едно, а Кирил Петков друго – дано се схванат между тях. Казали сме, че ще беседваме с тях, в случай че ни поканят. Третият мандат, в случай че е в нас, ние също ще ги поканим. Ние представляваме българските жители, а не едно или друго посолство, една или друга велика мощ. И наша задача е да осигурим оптимално положителни условия за прекарване на българите. Това ни е първата задача и след това всичко останало “, сподели в умозаключение Ирена Анастасова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР