Основният мотив за искането на оставките на тримата директори на

...
Основният мотив за искането на оставките на тримата директори на
Коментари Харесай

Росен Желязков: Оставките в БДЖ не означават зле свършена работа

Основният претекст за настояването на оставките на тримата шефове на БДЖ е неприятната връзка сред тях. В никакъв случай прекратяването на договорите с шефовете не е оценка за работата им. Но тя е съображение в идващите дни да преценява поотделно нуждата или не да приема всяка една от тях. Това сподели в изключително изказване министърът на превоза Росен Желязков .
На нарочна среща с управлението на БДЖ бях осведомен със положението на сдружението като цяло и положението на преносимия състав и други настоящи въпроси. Бях убеден, че няма никакви проблеми, с изключение на с публичните поръчки за преносимия състав. Независимо от това на 24 октомври назначих одит да дъщерните сдружения, които да открият графика за придвижване на влаковете, акцентира той.
" Неясно за мен по какъв начин, се появи в медийното пространство отчети или отчет, обвързван с проблеми в холдинга, обвързван с редица проблеми. И до този миг аз не разполагам с този отчет. Разбрах че същият е изпратен до мен, което не е по този начин и до ДАНС, където през днешния ден шефът ми сподели, че също няма получен отчет ", изясни още транспортният министър, представен от БГНЕС.
" Процедурата за закупуване на новите мотрисни влакове е спряна. Очаквам всеки миг Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе. В никакъв случай прекратяването на договорите с шефовете не е оценка за работата им. Но тя е съображение в идващите дни да преценява поотделно нуждата или не да приема всяка една от тях " , бяха точните думи на Желязков.
" Холдинг БДЖ е еднолично акционерно сдружение със 100% държавно присъединяване, като правата на едноличен притежател на капитала се ръководят и реализират от министъра на превоза. Холдинг БДЖ от своя страна е едноличен притежател на капитала на двете си дъщерни сдружения – БДЖ- " Пътнически транспорти " БДЖ- " Товарни транспорти ". Министърът на превоза назначава, т.е. подписва договорите и приключва договорите за ръководство с членовете на холдинга, които от своя страна избират шефовете на дъщерните сдружения. Тоест министърът няма директно отношение към договорите за ръководство на едноличните сдружения с лимитирана отговорност ", посочи министърът.
Actualno.com напомня, че през днешния ден (8 ноември) тримата членове на съвета на шефовете на Холдинг " БДЖ " подадоха оставките си. Става дума за шефа на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на превоза, за основния изпълнителен шеф Владимир Владимиров и за финансист №1 в жп компанията Филип Алексиев. В момента жп превозвачът е в тежко положение. Липсват здрави локомотиви и вагони, с които да се движат влаковете, което слага под риск както здравето и живота на пасажерите, по този начин и на обслужващия личен състав.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР