Основният модул на “ЕкзоМарс Трейс Газ Орбитър, който включва самата

...
Основният модул на “ЕкзоМарс Трейс Газ Орбитър, който включва самата
Коментари Харесай

Основният модул на “ЕкзоМарс” беше построен!

Основният модул на “ЕкзоМарс Трейс Газ Орбитър ”, който включва самата конструкция на автоматизираната междупланетна станция, системите за термоконтрол и системите за задвижване, беше предаден от OHB System към Thales Alenia Space на специфична гала в гр. Бремен, Германия.

Доставката съставлява значима стъпка напред за програмата “ЕкзоМарс ”, която се извършва със взаимните старания на Европейската галактическа организация и Русия.

Общо две задачи ще бъдат изстреляни, надлежно през 2016 и 2018 година. Основната задача на програмата “ЕкзоМарс ”  е да се занимае с въпроса дали в миналото на Червената планета е имало живот. Освен това програмата ще показва основните технологии по навлизането и спускането в марсианската атмосфера, кацането на Марс и работата на повърхността, която ще включва напредване и дълбаене на скалите.

 ExoMars Trace Gas Orbiter

Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс Трейс Газ Орбитър ” би трябвало да лети през 2016 година. Credit: ESA

Първата задача, “Трейс Газ Орбитър ”, ще бъде изстреляна през месец януари 2016 година. Тя по своята същина съставлява орбитален уред, само че към него ще лети и дребен спускаем уред, прочут под името “Скиапарели ”. Спускаемият уред ще служи като демонстратор, който ще покаже, че Европа разполага с благоприятни условия да каца на Марс и е подготвена за главната спускаема задача през 2018 година.

От орбита към Марс “Трейс Газ Орбитър ” ще търси метан и други газове, които биха могли да се свържат с действието на живи организми. Освен това “Трейс Газ Орбитър ” ще служи и като свързочна станция сред Земята и спускаемата задача, която ще бъде изстреляна през юли 2018 година.

Спускаемата задача се състои от съветска научна платформа и европейски марсоход. Пристигането на тази коронна задача за Русия и Европейската галактическа организация е планувано за началото на 2019 година.

Първоначално програмата “ЕкзоМарс ” се координираше взаимно сред НАСА и Европейската галактическа организация, само че след това НАСА се отдръпна, тъй като нямаше държавно решение за обезпечаване на финансирането на тази взаимна задача. По-късно организацията взе решение през 2016 година да организира лична спускаема задача “ИнСайт ”. А пък Европейската галактическа организация избра партньорство с Русия. Вероятно задачите “ЕкзоМарс ” ще бъдат изстреляни с съветски ракети “Протон ”.

За повече информация към “ЕкзоМарс ”: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР