Основният акцент в работата ни е, че правим всичко възможно

...
Основният акцент в работата ни е, че правим всичко възможно
Коментари Харесай

Александър Пулев: Държавата продължава да работи на пълни обороти и в пълен синхрон

Основният акцент в работата ни е, че вършим всичко допустимо да подкрепим бизнеса, да осигурим последователност и положителни условия за бъдещото държавно управление , създаваме всички стратегии, с цел да могат европейските средства да доближат до нас. Това сподели през днешния ден в Габрово служебния министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев , който се срещна с регионалния шеф Кристина Сидорова, регионални шефове от прилежащи райони, представители на бизнеса и на Техническия университет в града.

По думите му страната продължава да работи на цялостни обороти и в цялостен синхрон , без значение, че държавното управление е служебно, а задачата е да се даде глътка въздух на микро-, дребните и междинните предприятия.

Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна за 2,14 милиарда лева изпращаме в Брюксел за утвърждение до 23 септември 2022 година, уточни министърът. Той заяви, че 99 на 100 от всички компании в Габрово и региона попадат в този сегмент и те могат да аплайват по стратегиите. По думите му от шест хиляди регистрирани бизнеси в Габровска област 5500 дават отговор на условията за кандидатстване.

" Основният ни приоритет е да помогнем бизнеса в условия на международни рецесии – галопираща инфлация и рецесия в енергетиката, да не се загуби нито една стотинка по европейските стратегии “, сподели министър Пулев. Той беше в Габрово с екипа си по време на мобилна приемна в регионалната администрация. Целта е да се разпространява и запознае локалният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз. 

Министър Пулев осведоми, че по линия на Министерството на нововъведенията и растежа до края на тази година ще бъдат канализирани 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по ПВУ. Той предложи бизнесът в Северна България да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична рационализация, на обща стойност 260 млн. лева

Пулев акцентира, че до края на годината се отварят още три стратегии по ПВУ – за киберсигурност и иновационни решения в размер на 30,6 млн. лева, за създаване на фотоволтаични централи за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност - с общ бюджет от 120 млн. лева. 

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев разгласи, че от идната година Министерството на нововъведенията и растежа ще разполага със седем милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни, огромни, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании. 

Виолина Попова, шеф на отдел „ Програмиране “ в Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ уточни, че главните цели на Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. Предвидени са средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, увеличение на експортния капацитет, основаване на нови или развиване на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР