Основните причини за високата инфлация в България са предимно извън

...
Основните причини за високата инфлация в България са предимно извън
Коментари Харесай

Д-р Георги Ганев пред ФАКТИ: Инфлация има заради хлабавата парична политика в еврозоната

" Основните аргументи за високата инфлация в България са най-вече отвън България. В България има една-единствена причина, която съгласно мен е относително дребна и единствено странична патерица на растящата инфлация - това е забележителното увеличение от страна на страната на разнообразни нейни разходи в името на облекчение на болежките, породени от Ковид рецесията ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономистът доктор Георги Ганев, разяснявайки равнищата на инфлация в страната и отбелязвайки, че тя не може да се съпоставя с тази от средата на 90-те години, която е била доста по-голяма.

Д-р Ганев още веднъж ще бъде претендент за депутат от " Демократична България " в 23-ти МИР в София. Той бе народен представител от обединяването и в 45-тия, и 46-тия Парламент.

" В последна сметка обаче Ковид рецесията удря основаването, предлагането на богатства, то е лимитирано, на него пречат Ковид ограниченията. Когато се дават пари на хората, които търсят да купуват неща и те с тези пари излязат да купуват тези неща, а нещата са по-малко, естествено се случва растеж на потребителските цени ", изясни доктор Ганев и повтори, че този фактор има дребен дял за по-високата инфлация от нормално, която имаме сега.

След това той засегна главната причина за инфлацията, в частност в Европа:

" Основната част идва по линия на извънредно хлабавата парична политика в еврозоната, която постоянно бива непосредствено привнасяна в България, и енергийната рецесия, която подвигна доста цените на електрическата енергия и на главните фосилни горива. И не на последно място, за мое огромно страдание излиза наяве, че май Европа не се оправя толкоз добре, колкото се надявахме, с този преход към не фосилен вид енергетика. Май не е равен процесът, с цел да се случват такива работи като електрическата енергия това лято "

Или държавните управления би трябвало да затегнат паричната политика, което постоянно става за сметка на икономическата интензивност - ще би трябвало да одобряват спад в производството, растеж на безработицата и така нататък, или ще би трябвало да одобряват инфлацията, счита икономистът.

" Историята на последния век, изключително от Втората международна война насам, демонстрира, че държавните управления политически са доста по-склонни да одобряват инфлацията, в сравнение с да платят политическата цена на битката с нея, заради което чакам да имаме инфлация. За политиците е най-евтино да одобряват инфлацията, а пък хората надолу да се оправят кой както може ", разяснява още доктор Ганев.

" Очаквам потребителската инфлация (цените за крайните потребители) да стартира да се приближава до двуцифрени нива. Въпреки това не чакам да стигне до равнищата от 2007-08 година, когато беше 15% на годишна база. Факт е, че най-вероятно известно време инфлацията ще е по-висока от равнищата, с които свикнахме през последните 10 години. Човек елементарно привиква към хубавото. В момента ми се коства, че международните централни банки изтървават състояние и за целия свят ще има инфлационен епизод. Да забележим какъв брой ще продължи ", добави той.

С стопански изразни средства доктор Георги Ганев разяснява и политическите съперници на Демократична България - " Продължаваме промяната ": " Аз персонално имам вяра в конкуренцията. Смятам, че тя е нещо положително за крайния консуматор, в тази ситуация за българския жител. Тя обаче не е най-приятното нещо за участващия в надпреварата, да вземем за пример дадена политическа мощ, внезапно нов съперник да излезе на полето и да ѝ вземе пазарен дял, по този начин да се каже ".

" Продължаваме промяната " явно оферират малко по-различен профил, мисля, че той е и малко по-младежки, заради което дай Боже да задейства хора, които до момента не са дали своят вот. Това би било доста оптимистично ", съобщи още доктор Георги Ганев.

Към края на диалога той означи, че се надява в идващия Парламент освен да има воля за разграждане на порочния модел, само че и да се предложи различен.

Целия диалог сред доктор Георги Ганев и Лили Маринкова можете да изгледате във видеото:



Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР