Основните акценти в проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие

...
Основните акценти в проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие
Коментари Харесай

Представители на министерства, бизнес, синдикати и НПО обсъдиха основните акценти в проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие

Основните акценти в плана на Стратегия за стабилно енергийно развиване на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 година, бяха тематика на полемика, която бе проведена в София от Министерството на енергетиката сред представители на разнообразни заинтригувани страни – бизнеса, синдикатите, неправителствения бранш и страната. Целта е посредством обмяна на отзиви да бъде реализиран най-широк публичен консенсус по плануваните в плана стратегически цели, което е основен фактор за триумф на ограниченията и политиките за тяхното реализиране, оповестиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

Преходът към нискоемисионна енергетика слага преди всичко и обръща внимание на районите, изправени пред най-големите провокации. Активното присъединяване и доверието на обществеността в процеса на енергиен преход са от първостепенно значение. Това са водещите насочни точки към създаването на плана, показани от заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов.

Подходът за правене на тактиката се базира на отчет на Комисията за енергиен преход към Консултативния съвет за европейската зелена договорка, Пътната карта за климатична индиферентност, ИНПЕК, ТПСП и НПВУ. Разработен е модел за развиване на електроенергийния бранш, който планува постепенна декарбонизация посредством развиване на ВЕИ, съчетани с нови гъвкави нисковъглеродни мощности (например хидроенергийни и ядрени). 

Сигурността на енергийните доставки и мрежовата инфраструктура, устойчивото потребление на локалните енергийни запаси, декарбонизацията, демократизацията и децентрализацията, както и енергийната успеваемост са измежду стратегическите цели за развиване на енергийния бранш, записани в плана. Към тях се прибавят и интегрираният и либерализиран пазар на сила, както и новите технологии, нововъведенията и научните проучвания.

Политиките за ускорено използване на ограничения за енергийна успеваемост, ограниченията в поддръжка на електрификацията в промишлеността, превоза и семействата, както и насърчаването на така наречен „ деен клиент “ са измежду главните политики за осъществяване на стратегическите цели съгласно визията на Министерството на енергетиката. За осъществяването на тези цели могат да бъдат употребявани разнообразни финансови принадлежности – Фондът за обективен преход, Модернизационният фонд, Кохезионният фонд, Европейският фонд за районно развиване, Националният проект за възобновяване и резистентност, Планът RePowerEU на Европейска комисия, както и Социалният фонд за климата.

В полемиката интензивно се включиха както енергийни специалисти, по този начин и представители на бизнеса, синдикатите и неправителствения бранш. Повечето от тях оцениха включването на образованието и нуждата от подготовка на фрагментите като позитивен детайл на тактиката. Връзката сред действителното положение на бранша, образованието и опциите за финансиране е извънредно значима, посочи Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. Иван Хиновски от Българския енергиен и минен конгрес посочи нуждата в енергийната тактика да бъде изработен разбор на вторичните систематични резултати от действието й върху други браншове. Миньорите и енергетиците, изключително от най-засегнатите от прехода въглищни райони, желаят да чуят какво ще се случи с въглищните мощности, попита от тяхно име вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация обърна внимание върху нуждата в тактиката да бъде включена тематиката за енергийна успеваемост в превоза. Според Кирил Темелков от Българската газова асоциация полемиката следва да се насочи към процедурата за основаване на тактиката и структурата на самата тактика. Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт прикани за градивен метод и обърна внимание върху обстоятелството, че това е първичен документ и работата по него ще продължи. Според Светослав Иванов от Българската асоциация природен газ в енергийната тактика следва да бъдат регистрирани в по-голяма степен локалните особености – да вземем за пример потреблението на локалния рандеман на природен газ. По мнението на Апостол Дянков от WWF енергийната тактика дава сериозна опция да бъдат заложени задачите за климатична индиферентност, които към този момент откриха място в пътна карта. 



По време на полемиката стана ясно, че бъдещата тактика следва да е еластичен документ, с опция да бъде обновен съгласно условията на средата и новите провокации. Така тя ще спомага най-пълноценно за сполучливото развиване на нискоемисионна и новаторска енергетика, на която в бъдеще ще се разчита от ден на ден за гарантирането на сигурна и устойчива сила на налични цени за всички консуматори в страната.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР