Основни хранителни стоки у нас като хляб, олио и зеленчуци

...
Основни хранителни стоки у нас като хляб, олио и зеленчуци
Коментари Харесай

Изследване на КНСБ: Храните у нас драстично поскъпват

Основни хранителни артикули у нас като самун, олио и зеленчуци са поскъпнали доста от началото на пандемията, а прогнозите са покачването да продължи. Това сочи изследване на КНСБ на цените на 32 хранителни и нехранителни артикули от първа нужда.

Изследването съпоставя цените на артикули от първа нужда през последната седмица на август със същия интервал на предходната година.Драстично е поскъпнало слънчогледовото олио - с 43% за една година.

Покачването на цените му стартира още през март поради по-слабата годишна продукция и въздействието на интернационалните тържища. През септември междинната цена на слънчогледовото олио доближи 3.86 лева за литър.

" В някои области на страната към този момент следим междинна цена на олиото над 4-4.50 лв. за литър. Това е един забележителен растеж, нехарактерен за сезона ", споделя Виолета Иванова, зам.-директор на ИССИ при КНСБ.

Покачване на цените има и при хляба и хлебните произведения това лято спрямо предишното,сочи проучването.

Пшеничното брашно е по-скъпо с 7,3 на 100.Хората по пазарите недоумяват за какво откакто тазгодишната годишна продукция е доста добра, цените на хляба порастват.

Според специалистите повода изкупните цени на пшеницата у нас да остават високи, е скъпото зърно на интернационалните пазари и въздействието им у нас. Освен това хлебопроизводителите покачиха цените през септември с най-малко 10 стотинки поради по-високите цени на енергоносителите и останалите индустриални разноски.Прогнозата е повишаването да продължи.

Това лято и цените на някои зеленчуци са доста по-високи в съпоставяне със същия интервал на предходната година, сочи проучването на КНСБ. При това става въпрос за сезонни зеленчуци като краставици, домати, пипер, с които се приготвя домашната зимнина, обичайната за доста български фамилии.

Поскъпване има и при и при зелето, морковите, картофите, зрелия боб. Прогнозата на КНСБ е, че издръжката на живот у нас ще продължи да нараства.

" Минималната работна заплата от началото на годината у нас е повишена с 6.6%. Но с покачването на инфлацията, която в този момент е повече от 3%, това значи, че тя ще изяжда нарастването на минималната работна заплата и близо 500 хиляди наети лица на тази заплата, тяхната покупателна дарба ще бъде понижена ", изясни Виолета Иванова.

Заради скока на цените, съгласно КНСБ, най-малко 2600 лева на месец са нужни на едно тричленно семейство за прехрана на живота.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР