Основната задача, която си постави този парламент - приемането на

...
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Основната задача, която си сложи този парламент - приемането на промени в Изборния кодекс , към този момент е изпълнена. Промените са в действие от 1 май, а в 14-дневен период президентът би трябвало да назначи новата ЦИК. Междувременно Българска социалистическа партия разгласи, че на 5 май ще върне третия мандат, което значи, че указът за разформироване на 45-ото Народно заседание и насрочване на нови избори е разумно да бъде публикуван още до края на тази седмица или началото на идната.

Въпреки това предстоящо развиване правната комисия одобри в сряда на първо четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за правосъдната власт, с които се планува закриване на профилираните съдилища и прокуратури . Срещу измененията гласоподаваха единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи. В четвъртък прокурори, следователи и чиновници в прокуратурите проведено излязоха на пред постройката на Съдебната палата в София и в някои други градове против измененията, които съгласно формалната позиция на прокуратурата нарушават правилата на разделяне на управляващите и независимостта на правосъдната власт. Повече за дебата в правната комисия.

ГЕРБ внесе в Конституционния съд (КС) за оповестяване на противоконституцонност на мораториума върху дейности на държавното управление , както и за наложително пояснение на Конституцията за пълномощията на Народното събрание с решения краткотрайно да стопира осъществяването на функционалности на други органи, в това число и при изискванията на служебно държавно управление. Конституционен съд почете настояването за незабавно разглеждане на делото и незабавно се произнесе по неговата допустимост.

В " Държавен вестник " са обнародвани, с които е отсрочено провеждането на изпита за дееспособност за декември .
//ТОП 3КС: Принципно няма спънка партиите да бъдат финансирани от бизнеса, само че при някои ограничавания
След близо две години мъдруване Конституционният съд разгласи за противоконституционна въведената през 2019 година опция бизнесът да финансира политическите партии с дарения, без да има каквото и да е ограничаване в размера на даряваните суми (решението ). Според Конституционен съд кардинално няма спънка партиите да получават дарения от компании, само че при някои ограничавания, които сегашната уредба пропуща. На първо място, неприемливо е политическа партия да получава директно или индиректно финансиране от страната или общините отвън избраното в закона бюджетно финансиране. Това значи, че държавните органи, общините, държавни или общински предприятия или търговски сдружения, търговски сдружения, в които страната или общините имат присъединяване или надзор, не могат да вършат дарения на партии. На второ място, " опцията партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводено от ограничение на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от обособен донор ". В момента няма предел на размера на даренията. Още по тематиката
Промените в Изборния кодекс са в действие, президентът има 14-дневен период да назначи новата ЦИК
В ексклузивен брой на " Държавен вестник " в събота бяха обнародвани, с които се вкарва напълно машинен избор на избори с някои изключения, отпада ограничаването за 35 секции за гласоподаване в страните отвън Европейския съюз, понижава се съставът на Централната изборна комисия (ЦИК) на 15 членове, позволява се видеонаблюдение при броене на бюлетините и други Законът влиза в действие в деня на обнародването му на 1 май, а в 14-дневен период по-късно, т.е. до 15 май, президентът би трябвало да назначи нови членове на ЦИК. Мандатът на членовете на актуалната комисия се приключва от деня на назначението на новите членове на ЦИК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР