Основната цел на някои агенции е да набират максимално евтина

...
Основната цел на някои агенции е да набират максимално евтина
Коментари Харесай

Гърция: Търси се работна ръка, но да е евтина

Основната цел на някои организации е да набират оптимално евтина работна ръка в бедните страни от Източна Европа и унищожената от рецесията Гърция. Хората там всеобщо стават жертва на наивни упования и мошеници.
Никос Вартимиадис е изцяло опустошен. Затънал е в неизплатени задължения, а пекарната му е банкрутирала. Никос, който е на междинна възраст и има три деца, споделя злополучната орис на редица други безработни в Гърция. Захващал се е с краткотрайна работа, само че непрекъсната по този начин и не успявал да си откри. Докато един ден негов прочут, също незает, му споделил, че клон на японско индустриално дружество в Чехия предлага работа най-малко 1300 евро твърда месечна заплата. Никос и приятелите му подписали контракти с локална посредническа компания. Условията на работа във фабриката изглеждали отлични. Само че действителността се оказала друга.
Когато пристигнали на място, Никос и приятелят му с сюрпризирана научили, че ще получават месечна заплата от 540 евро и няма да има никакво в допълнение възнаграждение за наднормен труд, въпреки че това им било авансово дадено. Бившият пекар и приятелят му отказали да подпишат окончателния контракт и неотложно се върнали назад в Гърция.
За разлика от тях има обаче доста други хора, най-много измежду младите, които демонстрират същински авантюризъм. " От момента, в който ни качиха в разнебитения рейс, който трябваше да ни откара във фабриката, ми стана ясно, че става дума за ужасна машинация. Само че когато си обезверен, си подготвен и за сламка да се уловиш ", споделя 28-годишната фризьорка Кристина Нери в диалог за Дъждовни води.
Бизнес с бедността
Близо 55 000 организации по заетостта в Европа всяка година набират евтина работна ръка за ниско платени действия, най-вече в бранша на услугите. Благодарение на тези посреднически организации работодателите пестят огромна част от разноските за здравни осигуровки, за заплатен отпуск и прилични битови условия. А бедните и обезверени от немотията източноевропейци или унищожените от рецесията гърци са заставени да работят при безчовечен условия.
" Държаха ни като плебеи в мръсни, запуснати общежития, които по нищо не приличаха на удобните условия от рекламните фотоси на уеб страницата на организацията. А най-ужасно от всичко беше, че не ни осигуриха каквото и да било здравно обслужване ", споделя Кристина. Докато работела за Toyodа Gosei Czech, тя се разболяла тежко от грип, а компанията, която ѝ намерила работата, я заплашила, че в случай че желае болнични, ще я изхвърлят. Кристина съумяла да издържи един ден, само че по-късно напуснала, тъй като не желала да жертва здравето и живота си.
След срутва на стопанската система в Гърция през 2009 година над 427 000 гърци са напуснали страната си, с цел да търсят работа в чужбина. По данни на Националната банка на Гърция, безпримерното приключване на мозъци продължава и до през днешния ден. Гърция е на трето място след Кипър и Испания по брой на младежите, напускащи родината си.
Очертава ли се усъвършенстване?
Според формалните статистики, безработицата в Гърция, която преди доближаваше до 27%, напоследък осезаемо понижава. С равнище от близо 20% обаче, тя въпреки всичко остава близо три пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз, която е 8,8%. Това ще продължи да тласка безработните гърци да си търсят работа в чужбина, а и да стават жертва на престъпни компании.
" Аз един път се опарих и повече няма да опитам, само че ми е жалост за 18 - 19-годишните, които наивно се улавят в клопката на лъжлив схеми ", споделя Кристина.
Служители на гръцкото посолство в Прага споделят, че са осведомени с многочислените недоволства и излъганите упования, подклаждани от някои частни организации по заетостта. " Има легални ниши, които разрешават осъществяването на сходни активност ", показва обаче посланик, поискал да остане неизвестен. А това не звучи прекомерно многообещаващо.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР