Основната тема при електромобилите е максималният им пробег с едно

...
Основната тема при електромобилите е максималният им пробег с едно
Коментари Харесай

Как да извлечем максимума от своя електромобил

Основната тематика при електрическите автомобили е оптималният им пробег с едно зареждане. Особено в страни с доста едва развита инфраструктура като България. И това е напълно разбираемо, въпреки всичко в случай че батерията ни се изчерпа непредвидено на автомагистралата, не можем просто да отскочим с една туба до най-близката бензиностанция и да продължим пътя.

Но има и добра вест. Всеки от нас може да следва няколко елементарни стъпки, с цел да избегне сходен неприятен сюжет. Ето ги и тях.

 Снимка 393080

Шофираме гладко

Колкото повече и по-рязко натискаме педала на газта, толкоз повече сила от батерията използваме. Добре е да концентрираме напъните си в предугаждане на трафика напред в пространството и да боравим гладко с педалите на спирачката и газта.

 Снимка 393077

Намаляваме скоростта

Хубаво е да се опитваме да поддържаме скорост под 100 км/ч, когато това е допустимо и безвредно. Така не просто ще се лишим от удоволствието да ни глобят за превишена скорост, само че и ще удължим живота на батерията. Според някои проучвания, намаляването на скоростта с 20 км/ч може да понижи разхода на електрическа енергия с повече от 14%.

 Снимка 393093

Умело използваме спирачките

Всеки електрически автомобил разполага със система за обновяване на силата от спирачките, която се връща в батерията и удължава оптималния пробег. Затова и използваме релефа на пътя и следим графиките на екрана на автомобила. И, несъмнено, пускаме автомобила по инерция и стопираме отдалече.

 Снимка 393087

По-полека с парното...

Отоплителната система е зложелател на всеки електрически автомобил, тъй като е огромен потребител на електрическа енергия. Особено през студените зимни месеци не увеличавайте парното до край, защото по този начин доста ще намалите пробега си. Вместо това разчитаме на отоплението на седалките и кормилото, в случай че автомобилът ни е оборудван с такива системи. Те са много по-икономични.

 Снимка 393082

...и климатика

Същото важи и за климатичната система през лятото. Нека опитаме да разчитате единствено на вентилатора, а не на компресора, най-малко когато това е допустимо. В най-големите жеги е по-безопасно да сме на хладно, по този начин или другояче.

 Снимка 393081

Следим налягането в гумите

Различни изследвания допускат, че към 25% от всички коли на пътя имат неточно напомпани гуми. Както и при общоприетите коли, разходът на електрическите коли мощно се въздейства от налягането в гумите. Ако караме дълготрайно с меки гуми, това сигурно би понижило пробега с едно зареждане. Затова е добре да се придържаме към заводските рекомендации на производителя и да ревизираме гумите най-малко един път месечно.

 Снимка 393078

Малко багаж

Всеки авто инженер би споделил, че колкото по-малко тегло се опитваме да задвижим в пространството, толкоз от по-малко сила ще имаме потребност. Ето за какво, дано се опитаме да понижим багажа до най-малко. За уикенд в прилежащ град не е нужно да носим четири чифта обувки, да вземем за пример. Всеки 40 кг тегло могат да усилят разхода с 2%.

 Снимка 393091

Да бъдем аеродинамични

Ако има по какъв начин, положително решение е да се лишим от всички аксесоари, които се инсталират от външната страна на купето. В това число влизат спомагателни фарове, греди и багажници на покрива, както и разнообразни пластмасови и текстилни " предпазители " за капака през зимата. Всички те утежняват аеродинамиката на автомобила и усилват разхода. Същото важи и за отворените прозорци.

 Снимка 393089

Планираме маршрута

В случай че може да избираме, поемаме по различен маршрут, който ще ни разреши да се движим по-бавно и, надлежно, по-ефективно. За да не се слагаме в рискова обстановка на автомагистрала да вземем за пример, би трябвало да поддържаме скорости над 100 км/ч, което ще изсмуче силата от батерията на автомобила доста по-бързо. Затова би трябвало да преценим релефа и вида път, и в случай че има по какъв начин, да изберем по-икономичния вид.

 Снимка 393084

Зареждаме деликатно

Не е добра концепция да оставяме автомобила си включен в контакта цяла нощ, защото когато батерията се зареди изцяло, зарядното изключва, а батерията стартира доста постепенно да се разрежда. Може да спестим някой различен километър, в случай че настроим зарядното по този начин, че да спре да зарежда тъкмо преди да потеглим.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР