Основната полска газова компания подписа дългогодишен договор за доставка на

...
Основната полска газова компания подписа дългогодишен договор за доставка на
Коментари Харесай

Полша сключи 24-годишен договор за доставка на американски газ

Основната полска газова компания подписа дълготраен контракт за доставка на полутечен природен газ от Съединени американски щати като част от старания да понижи енергийната си взаимозависимост от Русия, осведоми АП.

Държавната компания PGNiG подписа 24-годишен контракт с американския снабдител Cheniere по време на гала във Варшава, на която взе участие американският енергиен министър Рик Пери и полският президент Анджей Дуда.

" Това е знак в Европа по какъв начин вашата енергийна сигурност ще бъде развита, по какъв начин вашите енергийни източници ще бъдат диверсифицирани ", сподели Пери преди подписването на контракта.

Пери е на обиколка в няколко страни от Централна и Източна Европа за разширение на енергийното партньорство в района, оповестиха от енергийното ведомство на Съединени американски щати.

Не се разкрива цената на договорката , което е нормална процедура при подписване на енергийни съглашения.

Но представител на полската компания разкри, че цената ще е с 20-30% по-ниска от това, което заплаща Полша на Русия.

Според договорката Полша ще получава по 700 милиона кубични метра газ от 2019 до 2020 година и 39 милиарда кубични метра от 2023 до 2042 година Годишната консумация на газ в Полша е съвсем 16 милиарда кубични метра - 25% от тях се покриват от запасите на страната.

Сделката също ще обезпечи " защитна мрежа " за отбрана на прилежаща Украйна от ненадейно спиране на доставките на съветски газ. PGNiG възнамерява да подписа още две съглашения за доставка на американски газ.

Доставките на полутечен газ ще стартират от 2019 година , а цялостният потенциал ще доближи след няколко години. Газът ще бъде доставен с кораби до терминала за полутечен газ " Лех Качински " в Швиноуйшче.

През октомври PGNiG подписа обособен дълготраен контракт за закупуване на 40 милиона тона полутечен газ от друга американска компания. Той ще размени изтичащия контракт с Газпром. Това е първият контракт за полутечен газ в Централна и Източна Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР