Основната опозиционна политическа сила на Турция - Народнорепубликанската партия (НРП)

...
Основната опозиционна политическа сила на Турция - Народнорепубликанската партия (НРП)
Коментари Харесай

Основната опозиционна партия в Турция поиска анулиране на избора на Ердоган за президент

Основната опозиционна политическа мощ на Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) изиска от Висшата изборна комисия (ВИК) да анулира и миналогодишните президентски и парламентарни избори през 2018 година, откакто в понеделник взе решение да анулира резултатите от изборите за кмет на Истанбул, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, представена от Българска телеграфна агенция.

НРП е внесла иск да бъдат анулирани също изборите за общински препоръки и кметове в 39-те изборни региона на Истанбул, а освен тези в Истанбулската огромна община, заяви още заместник-председателят на политическата мощ Мухаррем Еркек.

По думите на Еркек същите нередности, които са станали причина за анулирането на изборите в Истанбул на 31 март, са били налице и на изборите на 24 юни 2018 година

Представителят на НРП във ВисИК Хадими Якупоглу съобщи, че изборите за кмет на Истанбулската огромна община бяха анулирани от ВИК и беше разпоредено те да бъдат повторени на съображение, че е имало нередности при съставянето на изборните комисии. Якупоглу обаче сподели, че същият способ за сформиране на изборни комисии е бил прибавен и на предходните избори, НРП ще изиска отменяне и на президентските и парламентарни избори от 24 юни 2018 година

При същите условия беше определен президент и беше изменена конституцията с референдум, съобщи и самият Екрем Имамоглу, който завоюва изборите в Истанбул на 31 март, на многолюдния протест. преди две вечери.

Освен това ВИК анулира избора единствено на Истанбулската огромна община, а методът на сформиране на изборните комисии е засегнал всичките 39 изборни региона на Истанбул, заради което партията желае да бъдат анулирани и изборите за общински препоръки и кметове.

Анулираният национален избор

Висшата изборна комисия анулира в понеделник резултатите от изборите за кмет на Истанбул, създадени на 31 март, на които претендентът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и някогашен министър председател Бинали Йълдъръм претърпя проваляне от Екрем Имамоглу от НРП. ВИК се произнесе в интерес на ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган, която оспорва резултата от изборите на 31 март в Истанбул и твърди, че вотът е бил белязан от нередности.

Основание за решението на ВИК са неподписани протоколи с изборни резултати и нередности при образуване на секционните изборни комисии. Според жалбата на ръководещата партия в тях са взели участие към 19 000 души, които не са държавни чиновници, каквото е условието на закона.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР