Основната опозиционна партия в Турция гласува за ново ръководство в

...
Основната опозиционна партия в Турция гласува за ново ръководство в
Коментари Харесай

Озгур Йозел заменя Кемал Кълъчдароглу като лидер на основната опозиционна партия в Турция

Основната опозиционна партия в Турция гласоподава за ново управление в ранните часове на неделя, пет месеца след опустошителното проваляне на изборите, при което президентът Реджеп Тайип Ердоган удължи своето две десетилетно ръководство.

Озгур Йозел размени Кемал Кълъчдароглу, откакто делегати на Републиканската национална партия или CHP го избраха за нов водач. Резултатите от втория кръг на гласуването — извършен в спортна зала в Анкара — демонстрираха, че Озел взе 812 от 1366 делегатски гласа, с цел да стане 8-ми водач на CHP.

Говорейки от сцената пред хиляди развяващи флагове членове на CHP, Озел — гласът му пресипнал от неспокойствие — даде обещание на ликуващата навалица по-светло политическо бъдеще и „ да накара хората да се усмихват “.

Недоволството се популяризира измежду членовете на CHP, откакто партията не съумя да се възползва от тежките стопански условия в Турция и последствията от Земетресенията през февруари за свалянето на Ердоган на парламентарните и президентските избори през май. По това време предизборните социологически изследвания предричаха мощно показване на някогашния водач на CHP Кълъчдароглу в това, което мнозина смятаха за най-големия късмет на опозицията да смъкна Ердоган от встъпването му в служба през 2003 година

Но Ердоган си обезпечи трети президентски мандат в балотаж.

Озел сподели в победната си тирада в неделя, че ще активизира партията неотложно, с цел да „ компенсира огромната горест “ от изборното проваляне на Мей.

74-годишният Кълъчдароглу управлява партията от 2010 година и от този момент CHP не съумя да завоюва нито един народен избор, макар че реализира обилни победи на локалните избори през 2019 година, превземайки шепа огромни градове – в това число Анкара и Истанбул.

Бившият водач на партията беше подложен на критика, че не се отдръпна след загубата Изборите през май.

Призивът за смяна на върха на CHP беше воден от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, една от най-известните фигури на партията и прям критик на метода, по който партията организира предизборната акция през май.

Други също се оплака, че секуларистката CHP — основана от създателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк — е станала недемократична, с прекалено много власт в ръцете на водача.

Озел, 49, е някогашен фармацевт, който беше определен в Народното събрание през 2011 година Той ще управлява партия на локалните избори през март в опит да задържи градовете, които взе пет години по-рано.

„ Няма да спрем, ще работим, ще работим един до друг, ще си върнем всички общини, които (в момента) имаме, ще прибавим нови и дружно ще спечелим огромна победа “, сподели Озел.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР